StoryEditor

Ceny na Slovensku začnú rásť v decembri

13.12.2009, 23:00
Autor:
(bb)(bb)
Inflácia, teda vývoj spotrebiteľských cien, zostala v novembri na rovnakej úrovni 0,4 percenta ako mesiac predtým. Jej štruktúra podľa analytikov jednoznačne hovorí o slabom spotrebiteľskom dopyte v slovenských obchodoch.

Práve jeho oživenie by malo spôsobiť, že v budúcom roku by inflácia mala rásť, pričom pohybovať sa bude pravdepodobne okolo jedného percenta.

K medziročnému rastu cien prispelo najmä zvýšenie cien tabaku. Cigarety zdraželi ešte na začiatku tohto roka, no vplyvom predzásobenia sa vo vývoji spotrebiteľských cien odrazili až v týchto mesiacoch. V novembri však podľa údajov Štatistického úradu zdražela aj zelenina, ktorej cena išla už päť mesiacov za sebou dolu. Efekt lacnejších potravín a pohonných látok oproti vlaňajšku by však už mal začať postupne vyprchávať. "Predpokladáme, že spotrebiteľská inflácia by mohla v nasledujúcich mesiacoch začať postupne stúpať,“ povedal analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Podľa analytika VÚB Banky Martina Lenka by inflácia v decembri mohla dosiahnuť medziročný nárast o 0,8 percenta a od začiatku budúceho roka sa opäť začne zrýchľovať. "Na začiatku roka 2010 by sa jej rast mal dostať nad úroveň jedného percenta v medziročnom porovnaní,“ zhodnotil Lenko s tým, že na konci budúceho roka by inflácia mohla dosiahnuť trojpercentný rast.

Inflácia meraná podľa európskej metodiky, tzv. harmonizovaná, ktorú Eurostat zverejní v stredu, by sa podľa analytikov mala pohybovať na úrovni 0,1 percenta. V októbri sa pritom harmonizovaná inflácia na Slovensku dostala do záporných hodnôt. Vtedy dosiahla -0,1 percenta a Slovensko tak prvýkrát v histórii zaznamenalo pokles spotrebiteľských cien, teda defláciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:43