StoryEditor

Česko žiada Brusel o pomoc kvôli podvodom

27.02.2010, 18:30
ČR poslala Európskej komisii žiadosť o výnimku z pravidiel účtovania DPH. Štát prichádza kvôli podvodom s benzínom o miliardy.

V minulých dňoch Česko odovzdalo Európskej komisii žiadosť o výnimku v účtovaní dane z pridanej hodnoty (DPH) na motorové palívá. Výnimka má umožniť preniesť v Česku povinnosť platby DPH z dodávateľa na odberateľa, to znamená v celom reťazci obchodníkov až na koncovú čerpaciu stanicu.

Rozsiahle podvody totiž zatiaľ fungujú spôsobom, ktorý je z hľadiska zákonov prakticky nepostihnuteľný. V reťazci viacerých firiem, ktoré si benzín a naftu navzájom predávajú, ešte skôr ako doputuje k čerpacím staniciam, priekupník deklaruje platbu DPH a uplatňuje nárok na jej vrátenie, ale krátko pred termínom uhrádzania jeho firma skrachuje kvôli vykonštruovanej pohľadávke inej firmy, registrovanej napríklad na Cypre alebo Kajmanských ostrovoch.

Zámer ťažko niekto dokáže

Platbu DPH teda nemôže splniť, ale trestný postih sa nekoná, pretože překupníkovi nikto nedokáže, že by sa platbe dane vyhol úmyselne. Podľa zástupcov ministerstva financií aj samotných petrolejárov je prenesenie platby DPH na odberateľa účinný spôsob, ako na jednej strane obmedziť okradaniu štátnej pokladnice a na druhej strane zárobky podvodníkov.

Má to ale háčik. Česko sa síce odvoláva na opatrenia, ktoré európska smernica o spoločnom systéme DPH umožňuje, ale v oblasti motorových palív by išlo zatiaľ o jedinú výnimku medzi všetkými členskými štátmi. A jej schválenie vôbec nie je isté. "Očakávame, že rokovanie bude náročné, ale v súčasnej dobe sú podané aj žiadosti iných členských štátov na zavedenie systému reverse-charge na niektoré ďalšie komodity, takže môžeme očakávať, že povolenie bude predmetom rokovania hlavne medzi ministrami financií členských štátov," pripomína za ministerstvo financií riaditeľka odboru Legislatíva nepriamych daní Blanka Mattauschová.

Podľa pravidiel únie totiž musí o schválení takejto výnimky rozhodnúť jednomyseľne Rada EÚ, ktorá je zložená práve z ministrov financií jednotlivých krajín. Výnimka v účtovaní DPH tiež rieši len časť spôsobov, akými podvodníci klamú štátnu pokladnicu. Inokedy totiž priekupník kalkuluje štátu DPH nie z celkovej ceny paliva, ale len základné ceny bez pripočítanej spotrebnej dane. Alebo dovozcovia deklarujú tranzit cez Česko, ale benzín "zložia" bez úhrady daní už u tunajších odberateľov.

Nekalá konkurencia

"Dávno upozorňujeme na to, že niektoré pumpy predávajú vodičom palivo za ceny, ktoré sú výrazne nižšie, ako je tá najnižšia možná nákupná cena podľa Rotterdamskej burzy. To nemožno dosiahnuť inak ako s použitím paliva s nezaplatenej dane. A teda okradnutím štátu," pripomína Martin Durčák, šéf najväčšej pumpařské siete v krajine - Benziny.

Distribútori prichádzajú podobnou nekalou konkurenciou ročne o milióny na tržbách. A štát rádovo prichádza podvodmi s DPH a spotrebnej dane o miliardy. Presnú sumu nikto nedokázal vyčísliť, ale najnižšie odhady hovoria o dvoch až troch miliardách.


www.ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:00