StoryEditor

Bankári sa vracajú do Davosu

25.01.2010, 23:00
Autor:
(bb)(bb)
Povesť bankárov je v súčasnosti najhoršia v histórii. Finančníci sa však rozhodli, že aj napriek kritike sa tento rok opäť stretnú vo švajčiarskom Davose. Hlavnou témou rokovaní by malo byť zemetrasením zničené Haiti.

Minulý rok sa veľa významných predstaviteľov bankového sektora rozhodlo, že do Davosu nepríde. Dôvodom bolo vrcholenie hospodárskej krízy. Na budúci týždeň by však mala byť zastúpená väčšina veľkých finančných inštitúcií. Bankári obhajujú stretnutie v luxusnom lyžiarskom stredisku tým, že pre nich predstavuje jedinečnú príležitosť stretnúť sa s klientmi, regulátormi či politikmi. Do Davosu vraj mieri viac ako 30 prezidentov a premiérov.

Podľa denníka Wall Street Journal, načasovanie tohto stretnutia už nemohlo byť horšie, pretože v súčasnosti v Spojených štátoch trvá obdobie vyplácania bonusov v bankách. Tie by mali za minulý rok len v amerických inštitúciách dosiahnuť 150 miliárd dolárov.

Najvýznamnejšou témou diskusií predstaviteľov finančnej sféry by mala byť obnova ekonomiky Haiti. Hovoriť sa však pravdepodobne bude aj o návrhoch nových regulácií v oblasti bankovníctva. Nový šéf Bank of America Brian Moynihann napríklad dúfa, že počas stretnutia bude mať možnosť diskutovať s predstaviteľmi európskych regulátorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:55