StoryEditor

Razia v Capital Partners. Maďarská polícia zadržala aj Slováka

23.02.2010, 14:19
Aktualizované 16.25 | Maďarská polícia prehľadala budapeštiansku pobočku českej firmy s cennými papiermi Capital Partners a zadržala päť ľudí vrátane vedúceho manažéra.

Podľa maďarských médií ide o dvoch občanov Maďarska, dvoch Slovákov a jedného Čecha.

Podľa obvinení polície firma nebezpečnými a netransparentnými obchodmi pripravila klientov o približne 3 miliardy forintov (približne 11,12 mil. eur). Polícia ich viní z podozrivých transakcií, ktorí sa pohybovali až v ráde 150 tisíc dolárov, uvádzajú maďarské médiá.

Ako uviedla hovorkyňa Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK) Éva Taffernerová, sériu finančných špekulácií, na ktorú poukázal vlani Štátny úrad dozoru nad finančnými inštitúciami (PSZÁF), vymyslel Čech. 

Šéf a majiteľ firmy Capital Partners Vladimír Černý odkázal, že sa nebude k celej záležitosti vyjadrovať, že zatiaľ neobdržali z Maďarska žiadne informácie. PSZÁF s okamžitou platnosťou vymazala zo zoznamu všetkých brokerov tejto spoločnosti so sídlom v Českej republike, registrovaných v Maďarsku.

Polícia zhabala viaceré servery s údajmi o činnosti spoločnosti a polícia preverila aj debrecínsku kanceláriu firmy. Podľa polície je možné, že Capital Partners mala aktivity i v Rumunsku či iných krajinách. Polícia bezprostredne nezverejnila informácie o tom, či podozrivých dajú do vyšetrovacej väzby.

Na maďarskom trhu obchodníkov s cennými papiermi patrila spoločnosť k menším hráčom. Zameriavala sa na získavanie klientov z radov súkromníkov a menších firiem. Maďarský úrad pre dohľad nad finančným trhom PSZAF podľa MTI oznámil, že 70 maďarským firmám a ľuďom, ktorí Capital Partners v krajine zastupujú, odobral príslušnú licenciu.

PSZAF už v minulosti varoval maďarských investorov pred "netransparentnými a podivnými aktivitami" tamojších zástupcov firmy Capital Partners.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 13:55