StoryEditor

Pomoc Grécku sa odkladá na január

17.11.2010, 23:00
Dlhová kríza. Írsko sa bráni pomoci, Grécko ju, naopak, dostane neskôr. Lídri Európskej únie hľadajú spôsob, ako sa vymaniť z dlhových problémov. Na rane je teraz Portugalsko.

Prezident únie už hovorí o kríze, ktorá ohrozuje existenciu eurozóny.

Grécko je neposlušné, a preto nedostane sľúbenú pomoc od Európy načas. Takto podľa agentúry AP interpretoval utorkové výsledky rokovaní ministrov financií eurozóny rakúsky minister financií Jozef Pröll. Tretiu tranžu peňazí vo výške deväť miliárd eur majú Atény namiesto decembra dostať až v januári. Grécko totiž podľa Prölla neplní podmienky záchranného úveru. Brusel aj samotné Grécko jeho slová hneď popreli a hovoria, že oneskorenie ďalšej várky peňazí bolo dohodnuté už skôr a má len technické príčiny. "Nemyslím si, že dochádza k skresľovaniu alebo zahmlievaniu vyjadrení, no ide skutočne o neplnenie podmienok pomoci,“ myslí si prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.



Chýbajú dane
Podľa Baláža na vývoji gréckeho rozpočtu vidieť určité úspechy, no ani prijaté opatrenia ešte nezdvihli daňové príjmy tak, ako sa očakávalo. Kvôli tomu, že krajina sa ocitla na hranici bankrotu, dostala od eurozóny a Medzinárodného menového fondu pomoc vo výške 110 miliárd eur. Slovensko sa do nej nezapojilo. "Je dobré, ak Európska únia oddialila pomoc. Má ďalší nástroj v rukách, ako dotlačiť Grécko naozaj do štrukturálnych reforiem,“ komentoval Baláž.

Európsky štatistický úrad tento týždeň zverejnil, že vlaňajší schodok gréckeho rozpočtu prekročil 15 percent a bol väčší, než sa čakalo, a teda ani tohtoročné šetrenie ho nezníži na dohodnutú úroveň.

Eurozóna v ohrození?
Kým ministri financií na stretnutí hľadali riešenia, ako sa vymaniť z dlhovej krízy, ďalšia problémová krajina Portugalsko predávala dlhopisy. A veľmi neuspela, musí si požičiavať drahšie. Priemerný výnos na pokladničných poukážkach totiž stúpol o viac ako jeden a pol percenta a dopyt po nich bol slabší. Investori aj analytici teraz vyčkávajú, či aj Portugalsko požiada o pomoc zo záchranného systému euroval.

"Nachádzame sa v kríze ohrozujúcej našu existenciu,“ povedal ešte v utorok pred začiatkom summitu stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. "Všetci musíme spolupracovať, aby eurozóna prežila, pretože ak neprežije eurozóna, neprežije ani Európska únia.“

Podľa Baláža je euro menou len do dobrého počasia a stojí na jednej nohe. Chýba mu centrálny kontrolór verejných financií jednotlivých štátov. "Kým nebude akési jednotné ministerstvo financií, ktoré by dohliadalo aj nad vydávaním štátnych dlhopisov, tak krízy budú pokračovať a budú permanentne.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:05