StoryEditor

Drahé akcie nútia investorov vyčkávať

25.10.2009, 08:37
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Hoci burzy od marca prudko rastú, investori sú stále opatrní a nepúšťajú sa do nejakých veľkých obchodov.

Obchoduje sa menej

Vyplýva to zo štatistiky Federácie európskych búrz cenných papierov o objeme obchodov. I keď rad akcií totiž v súčasnosti stojí aj dvakrát toľko čo v prvom štvrťroku tohto roka, množstvo peňazí, ktoré sa na burzách "otočilo" sa líšia len minimálne.

Inými slovami: o čo sú ceny akcií vyššie, tým sa s nimi menej obchoduje. V prvom kvartáli tak zmenili na európskych burzách majiteľa akcie za 2,08 bilióna eur. V treťom štvrťroku to bolo "len" o 50 miliárd eur viac - to je nárast o nejakých 2,5 percenta. Pre porovnanie celoeurópsky index DJ Stoxx 50 je od januára silnejšia o 20 percent.

Pražská burza je na tom lepšie

Množstvo peňazí, za ktoré sa na burzách akcie zobchoduje, tak tento rok zďaleka nedosahuje minulého krízového roka, kedy ceny akcií takmer nepretržite padali. Vtedy sa zobchodovalo za tri štvrťroky akcie za viac ako 12 biliónov eur.

"Na burzách sa v súčasnosti málo obchoduje. Ešte menej ako v januári, kedy sa každý snažil akcie rýchlo predať. Akcie sú drahé, investori vyčkávajú a nanajvýš využívajú nejakých krátkodobých poklesov cien na nákup," opisuje situáciu Milan Vaníček analytik spoločnosti Atlantik FT.

Pražská burza je však na tom v porovnaní s hlavnými európskymi trhmi výrazne lepšie. Tretí štvrťrok totiž bolo o 33 percent lepšie ako štvrťrok prvý.

To môže tešiť českej obchodníkov s cennými papiermi, ktorí tak opäť zvyšujú svoje zisky z poplatkov. Napokon podľa posledných zverejnených štatistík vzrástol v prvom polroku tohto roka českým brokerom dohromady zisk o 23 percent.

Úspešné firmy nemusia zabrániť prepadom

Napriek tomu aj v Prahe začínajú byť investori viac opatrní. Ceny akcií sa totiž už dlhší čas drží pomerne vysoko a čaká sa, či prepadnú, alebo budú pokračovať v raste. Ani jedna z týchto variantov sa však zatiaľ nestala realitou.

Úplne zásadné pre ďalší vývoj sú výsledky amerických i európskych firiem. Tým sa zatiaľ darí prekonávať očakávania analytikov a nedovolí akciám prepadnúť.

Lenže ani skvelé firemné výsledky nemusia zabrániť prepadu cien akcií. Americké akcie sú totiž napríklad v pomere k ziskom firiem najdrahší za šesť rokov.

"Je príliš skoro na to robiť nejaké závery. Ale vyzerá to, že rast cien akcií v minulých mesiacoch bol spôsobený predovšetkým očakávaním lepších firemných výsledkov. Tie teraz prišli, ale s akciami príliš nehýbu, pretože investori s nimi už jednoducho počítali," dodáva na tomu Art Cashin zo švajčiarskej banky UBS.

Obchody Európa 1.Q

2,08 bln EUR

Obchody Európa 3.Q

2,13 bln EUR

Obchody Praha 1.Q

4,07 mld EUR

Obchody Praha 3.Q

5,43 mld EUR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 22:01