StoryEditor

Zadlžovanie eurozóny môže viesť k rastu úrokov

13.12.2009, 23:00
Autor:
(bb)(bb)ČTKČTK

Európska centrálna banka (ECB) sa obáva, že zlý stav verejných financií v niektorých krajinách eurozóny by mohol viesť z dlhodobého hľadiska k zvýšeniu úrokových sadzieb. Členka výkonnej rady banky Gertrude Tumpelová-Gugerellová povedala, že neúmerné zadlžovanie zvyšuje tlak na rast úrokových sadzieb.

Z krajín, kde sa platí eurom, má zlý stav verejných financií hlavne Grécko, ktorému agentúra Fitch minulý týždeň zhoršila ratingy. Grécko má tak v súčasnosti nielen najhorší rating spomedzi krajín eurozóny, ale negatívny zostáva aj jeho výhľad do budúcnosti. Verejný dlh Grécka by sa mal totiž z minuloročných sto percent hrubého domáceho produktu (HDP) dostať v budúcom roku cez 120 percent HDP.

Verejný dlh Slovenska zatiaľ patrí v porovnaní s európskymi krajinami k tým nižším. Deficit by sa podľa analytika Slovenskej sporiteľne Michala Mušáka mal pohybovať okolo priemeru eurozóny. Konsolidácii verejných financií sa však ani Slovensko nevyhne. "Je dôležité, aby ku konsolidácii prišlo skôr, ako nás k tomu donútia trhy, pretože to býva zväčša bolestivejšie," upozornil Mušák. Presvedčilo sa o tom napríklad Maďarsko, ktoré teraz musí v čase krízy šetriť aj brzdiť aj tak krehké oživenie ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:06