StoryEditor

Ministerská neodbornosť nás pripravuje o peniaze (komentár dňa)

02.09.2010, 00:05
Väčšina z nás si myslí, že byť členom vlády znamená okrem ovládania predmetu spravovania svojho rezortu, aj v schopnosti komunikovať v niektorom zo svetových jazykov a vždy hovoriť občanovi pravdu.

Nie je to pravda, pretože ministerská funkcia je takmer všade na svete politickou nomináciou vrcholových predstaviteľov vládnucich politických strán, často bez zodpovedajúcej odbornej kvalifikácie spravovať veci verejné za daný rezort, navyše bez patričného vzdelania v danej problematike a schopnosti dodržiavať ministersky protokol predstaviteľa vládnej moci. Je na škodu veci, že tak ako na výkon niektorých civilných funkcií je predpísaná odborná kvalifikácia, bez ktorej nie je možné získať profesionálnu  koncesiu, sa niečo také neuplatňuje aj pri ministerských nomináciách.

Od školákov budeme chcieť povinnú angličtinu, ovládať základy podnikania a slušného správania sa  aspoň voči učiteľom, ale od parlamentných a vládnych predstaviteľov nechceme akoby vopred nič. Nie je to pravda, chceme dodržiavať predvolebné sľuby o dvojnásobných platoch, nízkych odvodoch, zlepšení podnikateľského prostredia a samozrejme potlačenie korupcie, či sprehľadnenie v prideľovaní štátnych zákaziek a čerpaní euro fondoch .

Obyčajne sa po skončení vládnutia podarí zo sľubov dodržať málo čo nás neprekvapuje a tak v tých ďalších parlamentných voľbách  sa alebo nezúčastníme, alebo volíme nové politické strany, z ktorých väčšina je na jedno použitie. Zatiaľ ani euroúradníkov nenapadlo vypracovať akýsi kódex kvalifikačných predpokladov na výkon spravovania veci verejných v členských štátoch únie a tak sa nemôžeme čudovať, že poniektorí hovoria, že sa časom zaučia, doškolia, jazykovo a počítačové zlepšia , samozrejme za peniaze daňových poplatníkov..

Kvalifikačná neschopnosť politikov spravovať veci verejné však prináša pre nás  všetkých obrovské straty predovšetkým v zadlžovaní sa verejných financií, začo politici akoby nemali zodpovednosť. Na svojich úradoch sú  potom v odborných pazúroch podriadených útvorov a tak sa nemôžeme čudovať, že ich počet neustále rastie. Aj preto treba kvitovať rozhodnutie nášho ministra financií, že znižovať narastajúci  rozpočtový deficit začneme od budúceho roka dvomi tretinami škrtaním vo vládnych výdavkoch a jednou tretinou zmenami v daňových a odvodových zákonov, čo nám ročne má  usporiť takmer 1,7 miliardy eur.

Skúsenosti zo spravovania veci verejných vo väčšine členských štátov únie potvrdili, že na získanie profesionálnej koncesie politika je potrebná tá najvyššia, nielen politická ale predovšetkým  odborná kvalifikácia. V opačnom prípade sa všetci dostane do pazúrov bankárov, ratingových agentúr, peňažných fondov s rôznymi prívlastkami a pod., u ktorých majitelia vyžadujú od svojich zamestnancov tú najvyššiu kvalifikáciu a všetci sme už pochopili, že prečo. Okrem iného sa spoliehajú na to, že záujem politikov spravovať efektívne veci verejné nie je u všetkých na prvom mieste, s čím máme aj my doma svoje skúsenosti.

Róbert Hölcz

ekonomický komentátor 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 12:55