StoryEditor

Maďari po stopách Grécka: Krutá pravda potápa burzy

04.06.2010, 17:15
Investorov v piatok vydesilo oznámenie maďarskej vlády, že predchádzajúca vláda manipulovala s číslami o ekonomickom stave krajiny. Burzy v strednej Európe reagujú pádom, euro sa potápa na úroveň štvorročných miním.

Po dočasnom pokoji vo finančnom svete je tu opäť stav najvyššej núdze. Dôvodom je Maďarsko, ktorého nová vláda v piatok oznámila, že deficit verejných financií tento rok bude namiesto očakávaných 3,8 percenta dvojnásobný.

Hovorca premiéra Viktora Orbana Peter Szijjarto v piatok priznal, že maďarská ekonomika je vo veľmi zlej situácii, pretože predchádzajúca vláda manipulovala čísla a klamala o skutočnom stave ekonomiky.

Šokované trhy

Táto správa sa okamžite silno odrazila na trhoch. Veľmi rýchlo reagovali prepadom akcie všetkých krajín strednej Európy, ale aj kurz eura. Šok zažíva aj Praha. Akcie na pražskej burze prudko padajú v čele s cennými papiermi Erste Bank, ktoré stráca vyše osem percent. Index PX padá krátko pred 15.00 hodinou o viac ako 4,5 percenta, keď klesal o viac ako 5,5 percenta.

Akcie v Maďarsku taktiež zrýchľujú svoj pád, keď index BUX strácal cez 7 percent a aktuálne pred 15.00 h je jeho prepad o necelých 6 percent. Rakúska burza v rovnakej dobe stráca 3,6 percenta. Spoločná európska mena sa k doláru prepadla prvýkrát po viac ako štyroch rokoch 1,21 dolárov za euro.

Najviac situáciou trpia práve bankové akcie tých finančných ústavov, ktoré majú v Maďarsku silnú expozíciu. Okrem Erste Bank, s ktorej akciami sa obchoduje aj na burze v Prahe, aj ďalšie rakúske banky Raiffiesenbank. Česká burza padá najviac práve preto, že akcie Erste majú v pražskom indexe PX veľkú váhu.

K negatívnym správam z bankového sektora aj prispela francúzska Société Générale. Jej akcie spadli o viac ako šesť percent po špekuláciách, že banka má problémy v divízii finančných derivátov. Z vedenia banky  však špekulácie nechcel nikto komentovať.

Maďarsko sa snaží situáciu upokojiť

O zlom stave maďarských financií hovoril už vo štvrtok Lajos Kosa, podpredseda vládnucej strany Fidesz. "Šanca, že Maďarsko neskončí ako krízou zmietané Grécko, je malá. Cieľom novej vlády preto teraz je zabrániť tomu, aby krajina prestala zvládať splácať svoje finančné záväzky," vyhlásil.

Bol tak "prvým kamienkom" lavíny, ktorú v piatok rozpútal hovorca vlády. Maďarsko sa teraz snaží trhy upokojiť, ale zdá sa, že to pôjde ťažko. Server Patria Online s odvolaním sa na ďalšie agentúry a tamojšieho ministerstva financií uviedol, že minister financií Peter Oszko už upokojuje situáciu a uviedol, že krajina nie je "v žiadnom smere blízko bankrotu" a nedávne výroky vlády sú len súčasťou krátkodobé politické taktiky.

Oznámenie novej vlády je "dôsledkom krátkodobé politickej taktiky" a uvoľnenie fiškálnej politiky po voľbách "by mohlo vyústiť v paniku" medzi investormi, povedal tiež Oszko.

Narážal tak na vyhlásenia premiéra Orbána, ktorý nastúpil do úradu 29. mája potom, čo vyhral voľby so sľubmi znížiť dane a stimulovať ekonomiku.

Totálna neskúsenosť

Analytik Českej sporiteľne Jan Jedlička k výroku Kosu pre Rádio Česko povedal: "keby to povedal pred dvoma mesiacmi, mnohí by to chápali ako legitímne slová opozičného lídra v predvolebnej kampani, ktorý sa chcel vymedziť voči konkurenčnej socialistickej strane. Teraz ide skôr o totálnu neskúsenosť ". "Podobné poznámky ma prekvapujú," povedal agentúre Bloomberg Tim Ash z Royal Bank of Scotland s odkazom na vyhlásenia hovorcu maďarskej vlády.

"Je to naozaj smiešne, pozoruhodné a zároveň nesmierne nebezpečné. Čo tým odkazujú zahraničným investorom? Mali by sa skôr snažiť chrániť investície".  

ihned.cz

01 - Modified: 2005-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odmietli prímerie od čečenských povstalcov 02 - Modified: 2005-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ibarretxeteho plán virtuálnej nezávislosti Baskicka od Madridu 03 - Modified: 2005-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bushove veľké ciele, chýbali "grády"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 12:50