StoryEditor

Capital Partners uvažuje pre raziu o arbitráži

04.03.2010, 10:40
Koncom februára maďarská polícia na popud kontrolného úradu zatkla sedem manažérov, na ktorých súd uvalil väzbu. Maklérska firma chystá sťažnosť na postup úradov a polície u orgánov Európskej únie.

Česká firma s cennými papiermi Capital Partners (CP), ktorá v Maďarsku čelila podozreniu z podvodov a na ktorej sedem zamestnancov je uvalená väzba, pripravuje právne kroky proti postupu maďarských úradov a polície. Dokonca zvažuje aj o začatí arbitráže proti Maďarskej republike za zmarenie investície, ak by došlo k vyčerpaniu možností nápravy.

"V najbližších dňoch firma podá, na ministerstvo zahraničných vecí, aj na Európsku komisiu, sťažnosť proti bezprecedentnému postupu maďarských úradov," uviedla vo štvrtok Vendula Pavlíková z Empirimedia, ktorá Capital Partners mediálne zastupuje.

Maďarská polícia koncom februára v Budapešti zatkla asi 30 osôb nachádzajúcich sa v kancelárii zmluvných partnerov CP, t.j. spoločností, ktoré ako naviazaní agenti spolupracujú s CP na území Maďarska. Podľa informácií polície z minulého týždňa je vyšetrovanie vedené celkom proti 15 osobám. Vo väzbe je sedem osôb, z ktorých jeden je Čech a ostatní sú Slováci. "Tieto osoby boli zadržané bez ohľadu na to, či išlo o agentov, ich zamestnancov alebo externých konzultantov," sťažuje sa Capital Partners.

Záujmy stoviek zákazníkov v ohrození?

Maďarský úrad pre dohľad nad finančným trhom PSZAF tiež minulý týždeň odobral licenciu bezmála 70 firmám a maklérom, spolupracujúcim s českým obchodníkom. Rozhodnutie úradu sa dotýka niekoľkých stoviek klientov a investícií v rádoch niekoľkých miliárd forintov.

"Spoločnosť považuje tento zásah iniciovaný zo strany PSZAF ako neadekvátny a neoprávnený, čo dokazuje aj fakt, že správne konanie ešte nebolo riadne ukončené a neboli preukázané ani žiadne pochybenia pri poskytovaní investičných služieb," tvrdí CP s tým, že došlo k ohrozeniu záujmov stoviek maďarských zákazníkov.

Podľa CP aj Maďari svojím konaním hrubo porušili európsku úpravu regulácie podnikania na kapitálovom trhu v rámci EÚ. "Z vyjadrenia tlačového hovorcu Českej národnej banky vyplynulo, že maďarské orgány o tomto prelomovom kroku ČNB vopred vôbec neinformovali," uvádza CP s tým, že maďarské orgány dohľadu prakticky vylučujú zákonom danú právomoc ČNB nad subjektom so sídlom v ČR, ktorý poskytuje služby aj v zahraničí .

O koľko prišli klienti?

Maďarské médiá napísali, že mnohí, ktorí v Capital Partners investovali najmenej 150 tisíc dolárov, prišli o všetko. Polícia odhaduje škody na približne tri miliardy forintov.

Konečný účet však môže byť oveľa vyšší, uviedol minulý týždeň denník Népszabadság. Hoci mnohé transakcie skončili stratou, predstavitelia firmy si vyplácali rekordné odmeny dosahujúce nezriedka 1,5 až 1,9 percenta z objemu transakcie. Podľa denníka môže vyšetrovanie finančného dohľadu skončiť ešte v prvom polroku tohto roka. To policajné podľa denníka bude trvať oveľa dlhšiu dobu.

Spoločnosť pôsobí na českom kapitálovom trhu od roku 1994 v rámci licencie obchodníka s cennými papiermi, ktorú na výkon činnosti dostala od ČNB. Nepatrí medzi desať najväčších obchodníkov s akciami na pražskej burze, obchoduje väčšinou so zahraničnými investičnými nástrojmi. Má základné imanie 40 miliónov českých korún a podľa posledných zverejnených údajov z konca roka 2008 zamestnávala 38 osôb.

www.ihned.cz

01 - Modified: 2005-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holka odvolali z funkcie predsedu SZTK
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 12:47