StoryEditor

Brazílci chystajú rekordný vstup na burzu

07.09.2010, 09:15
Autor:
halhal
Pološtátna firma Petrobras ponúkne k predaju akcie za viac než 64 miliárd dolárov. Vyniesť by jej to mohlo ešte o 11 miliárd viac.

Koniec septembra z hľadiska finančných trhov zrejme vstúpi do histórie. Brazílska ropná spoločnosť Petrobras, kde vlastní brazílska vláda 32 percent akcií, ponúkla na predaj svoje cenné papiere v celkovej hodnote cez 75 miliárd dolárov. 

Tým by sa tak zapísala do histórie ako najväčšia primárny upís akcií (IPO) na svete. IPO by mal prebiehať v dvoch krokoch - 24. septembra na newyorskej a 28. septembra na brazílskej burze. Na akcie si podľa podľa agentúry Bloomberg brúsia zuby veľkí dravci finančného sveta, vrátane investičného "mága" George Sorosa alebo obrieho amerického investičného fondu Blackrock.

Ak sa podarí IPO realizovať, prepíše Petrobras históriu, keď vo výške upisovaných akcií predbehne doteraz najväčšiu emisiu japonského koncernu NTT s upísaním za 36,8 miliárd dolárov v roku 1987 alebo nedávno realizované IPO čínskej banky Agricultural Bank s emisií v objeme 22 miliárd dolárov.

Emisia má zabezpečiť prostriedky na rozvoj ťažby na morskom dne pri brazílskych brehoch, kde ležia jedny z najväčších nálezísk ropy a zemného plynu na planéte. Firma chce zo získaných peňazí nakúpiť 42,5 miliardy dolárov ťažobné práva na ropné polia Tupi, ktorá vlastní aj brazílska vláda. "Ide len o prvú z mnohých operácií," poznamenal k tomu brazílsky minister financií Guido Mantega.

Petrobras je piatou najväčšou svetovou ropnou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete a najväčšou v Latinskej Amerike. Ak by sa počítali aj štátne firmy neobchodované na burze, je na pätnástom mieste. Denne vyťaží približne 2,53 milióna barelov ropy a počas nasledujúcich desiatich rokov by chcela tento výkon zdvojnásobiť.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 14:22