StoryEditor

Sulík: O eurovale chceme hovoriť s koalíciou

26.04.2011, 21:33
SaS odmieta euroval. O takomto postoji chce presvedčiť aj svojich koaličných partnerov,

Koaličná SaS, ktorá odmieta pristúpenie Slovenska k pripravovanému Európskemu stabilizačnému mechanizmu (ESM), bude o takomto riešení presviedčať aj ostatných koaličných partnerov. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady to avizoval predseda strany Richard Sulík.

"Prezentovali sme postoj SaS, vysvetlili sme naše dôvody a motívy. Táto diskusia bude ďalej prebiehať, budeme sa snažiť našich koaličných partnerov presvedčiť o tom, že odmietnuť euroval je správny a zodpovedný krok," zdôraznil.

S tým, že celý proces tvorby nástupcu súčasného ochranného valu ešte nie je ukončený, súhlasí aj predseda KDH Ján Figeľ. Ratifikáciu dohody na úrovni Európskej únie (EÚ) v jednotlivých národných parlamentoch vrátane toho slovenského vidí po júni tohto roka.

Zároveň zdôraznil, že aj Slovensko je súčasťou eurozóny, ktorej stabilita a dôveryhodnosť sa nás priamo týka. Principiálne postoje preto podľa neho treba vyjadrovať počas celého vyjednávania. Aj keď sa o konkrétnom obsahu môžu viesť diskusie, napokon je pre budúcnosť eurozóny dôležité dospieť k dohode. "Neschopnosť dohody alebo pasivita by samotnú eurozónu nielen oslabila, ale možno až rozdelila," myslí si Figeľ.

O rozhodnutí nepodporiť euroval 2 pri hlasovaní v Národnej rade (NR) SR informoval Sulík už minulý týždeň po rokovaní republikovej rady a poslaneckého klubu SaS. "Sme jediná parlamentná strana, ktorá sa rozhodla nepodľahnúť falošnej solidárnosti. Nezabudli sme na to, že v prvom rade sme tu pre občanov Slovenska a aby sme hájili ich záujmy, nie záujmy zahraničných bánk, ktoré dlhé roky zarábali na vysokých úrokoch z pôžičiek pre nezodpovedné krajiny, resp. nezodpovedných politikov, ktorí hospodárili od buka k buku," vyhlásil Sulík minulú stredu (20.4.).

Nový euroval tak nemá v NR SR zaručenú podporu. Bez hlasov SaS nemá vládna koalícia väčšinu, najsilnejšia opozičná strana Smer-SD sa k hlasovaniu o novom mechanizme vyjadruje váhavo. Podľa jej predstaviteľov s nimi o tejto téme nikto nediskutoval a musí si to vyriešiť predovšetkým koalícia sama.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:02