StoryEditor

Hrozia problémy, trhy dali Slovensku znova košom

28.11.2011, 23:00
Druhý nepríjemný signál za dva týždne dostalo včera Slovensko na finančných trhoch.

Opäť sme si nedokázali požičať plánovaný objem peňazí, čo už môže znamenať pre chod štátu vážny problém. Pri včerajšom predaji trojročných dlhopisov sa namiesto očakávaných 150 miliónov eur do štátnej kasy dostalo iba 28 miliónov. Okrem toho si investori vypýtali aj vyšší úrok ako donedávna, takže sme si požičali drahšie. Aukciu spred dvoch týždňov nakoniec štát pre nezáujem zrušil úplne. „Ak by táto situácia dlhodobo pretrvávala, Slovensko môže mať problém so svojím financovaním,“ hovorí Radoslav Kasík z Across Wealth Management. V podobnej situácii je v dôsledku dlhovej krízy takmer celá eurozóna.

Ministerstvo financií upokojuje – problémy zatiaľ nemáme. „V tejto chvíli nie je nedostatok peňazí akútnou otázkou a Slovensko má finančné potreby pokryté na dostatočne dlhý čas. Financovanie dlhu Slovenska tak zatiaľ ohrozené nie je,“ tvrdí hovorca Martin Jaroš. Pomôcť má aj to, že si budeme požičiavať cez pokladničné poukážky a na kratší čas. Podľa analytikov môže ministerstvo využiť aj zostatky v štátnej pokladnici či pritiahnuť investorov na vyššie výnosy z pôžičiek.

01 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riskantná hra Turkménov s Gazpromom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:52