StoryEditor

Obama siahne bankám na peniaze

12.01.2010, 12:15
Autor:
TASRTASR
Americký prezident Barack Obama (na snímke) sa zaoberá myšlienkou získať od finančného sektora peniaze, ktoré by citeľne prispeli k zníženiu deficitu štátneho rozpočtu.

Americký prezident Barack Obama sa zaoberá myšlienkou získať od finančného sektora, ktorý sa zachránil vďaka pomoci štátu, 120 miliárd USD (82,60 miliardy eur).

Denník Washington Post napísal, že mu informáciu potvrdil pracovník Bieleho domu.

Takéto odvody sú súčasťou úvah v čase príprav štátneho rozpočtu na fiškálny rok 2010/2011. V Spojených štátoch sa začne prvého októbra.

Platiť budú veľké banky

Je veľmi pravdepodobné, že peniaze by mali poskytnúť najmä veľké banky. Sumou by chcel Obama zmierniť veľké rozhorčenie verejnosti, že banky dostali peniaze daňových poplatníkov a tie teraz začínajú vyplácať miliardové bonusy.

Washingtonský denník dodal, že sa ešte nevyjasnili základné otázky: prvou je výška odvodov a druhou - ako zabezpečiť, aby sa banky neusilovali preniesť odvody na klientov zvýšením poplatkov.

Prezident Združenia amerických bankárov Edward Yingling kritizoval zámer a dodal, že odvody by mohli viesť k zníženiu objemu bankových úverov. Yingling denníku New York Times povedal, že prezident Obama na dvoch stretnutiach s bankármi v Bielom dome žiadal od nich, aby zvýšili objem a rozsah poskytovaných úverov.

Náklady hradia daňoví poplatníci

Medzitým sa vláda a prokuratúra už začali zaoberať výškou bonusov manažérov bánk na Wall Street. Banky ich do 8. februára musia informovať, či manažérom poskytli odmeny v hotovosti alebo v akciách a ako výška odmeny súvisí s výkonmi jednotlivcov.

Prokurátor Andrew Cuomo povedal, že niektoré banky zarobili veľa peňazí len preto, lebo im v niektorých prípadoch poskytli veľké sumy daňoví poplatníci. S prihliadnutím na vysokú mieru nezamestnanosti prokurátor dodal, že daňoví poplatníci ďalej hradia náklady.

Vláda vytvorila funkciu svojho splnomocnenca pre kontrolu príjmov manažérov. Jeho úlohou bude preveriť vysoké príjmy zamestnancov ústavov, ktoré dostali štátnu pomoc. Veľkobanky sa však chcú čo najskôr zbaviť záväzkov voči štátu a usilujú sa miliardovú pomoc splatiť čo najrýchlejšie.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

01 - Modified: 2024-01-12 05:59:20 - Feat.: - Title: Biden po úderoch v Jemene varoval húsíov pred ďalšími krokmi v prípade potreby 02 - Modified: 2023-12-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Putina dráždi spolupráca Helsínk s Washingtonom. Posiela tanky k fínskej hranici, chce nový vojenský okruh 03 - Modified: 2023-12-11 19:35:23 - Feat.: - Title: Zelenskyj vo Washingtone: Odkladanie ďalšej pomoci Ukrajine prospieva Putinovi 04 - Modified: 2023-12-11 16:37:16 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Washingtonu. Čaká ho rokovanie s Bidenom 05 - Modified: 2023-11-16 09:42:50 - Feat.: - Title: Polícia ukončila protest pred sídlom Demokratickej strany vo Washingtone
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:50