StoryEditor

Na švajčiarsky dôchodok si v strednej Európe nenašetríte

29.05.2011, 18:15
Poliaci sú na tom s úsporami na dôchodok najlepšie, naopak, Čechom sa príliš nedarí.

Zaistiť si finančnú nezávislosť na dôchodok sporením v stredoeurópskych penzijných fondoch je dnes nemožné. Výnosy penzijných fondov sa totiž dlhodobo pohybujú pod úrovňou inflácie a investície na dôchodky v lepšom prípade stagnujú, alebo dokonca strácajú z hodnoty.

Poliaci výnimkou
Jedinou výnimkou sú poľské penzijné fondy, ktorých očistený výnos od inflácie za posledných desať rokov dosiahol až päť percent. Na druhej strane u našich západných susedov v Česku sa reálne zhodnotenie pohybuje okolo nuly, a dokonca v roku 2008 bolo v červených číslach. „Problémom je regulácia, ktorá vedie fondy k opatrnej investičnej stratégii a zároveň najnižšie úrokové sadzby štátnych dlhopisov v rámci V4,“ povedala pre HN česká analytička Markéta Šichtařová.

Práve do nich vo veľkej miere dôchodkové spoločnosti investujú, aby tak zvolili opatrnú stratégiu, ktorou dosiahnu kladné výnosy. V opačnom prípade stratu musia uhradiť samy. „V Poľsku sa tieto sadzby pohybujú až dvojnásobne vyššie ako u nás,“ vysvetlila Šichtarová.

Nevyhnutné zmeny
Tlak na rozpočet Sociálnej poisťovne však dotlačil Poliakov až do toho, aby systém tiež reformovali a znížili odvody do súkromných fondov zo 7,3 percenta až o päť percent. „Výhodou Poľska oproti Slovensku či Česku je to, že so spustením reformy prišli reálne skôr ako Česi alebo my,“ povedal pre HN ekonóm Vladimír Baláž.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:40