StoryEditor

Recesia prichádza. Prvou obeťou je Belgicko

01.02.2012, 16:26
Autor:
čtkčtk
Belgicko sa stalo prvou krajinou eurozóny, o ktorej už sa vie, že vstúpila do recesie.

Ukázali to predbežné údaje tamojšej centrálnej banky. Podľa nich hrubý domáci produkt tejto šiestej najväčšej ekonomiky eurozóny v štvrtom štvrťroku minulého roka klesol o 0,2 percenta. Nadviazal tak na pokles o 0,1 percenta v treťom štvrťroku.

Slabá výkonnosť belgickej ekonomiky tak potvrdzuje obavy z toho, že do recesie vstúpila aj celá eurozóna. Ekonómovia recesiu väčšinou definujú ako situáciu, kedy ekonomika vykazuje pokles aspoň dva štvrťroky po sebe. Analytici čakajú, že veľmi náročný bude pre eurozónu celý tento rok.

V medziročnom porovnaní si belgická ekonomika zatiaľ rast zachováva, jeho tempo sa ale znížilo na 0,9 percenta z predchádzajúcich 1,6 percenta o štvrťrok skôr. Rast pritom zvoľňuje už dlho, predvlani vo štvrtom štvrťroku ekonomika Belgicko rástla ročným tempom 2,1 percenta.

Vývoj belgickej ekonomiky často slúži ako vodítko toho, čo možno neskôr čakať v celej Európskej únii. Rad západoeurópskych krajín už je k recesii veľmi blízko, dostali sa do nej väčšinou v dôsledku pretrvávajúcej dlhovej krízy v eurozóne a negatívnych dopadov úsporných opatrení. Tie majú zabrániť tomu, aby sa súčasná kríza opakovala.

Ekonomika eurozóny v minulom treťom štvrťroku síce ešte rástla, ale už len o 0,2 percenta. Predbežná dáta za štvrtý štvrťrok zatiaľ nie sú známe, zverejnená budú 15. februára.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:45