StoryEditor

Apple je bohatší než celé Grécko

20.01.2012, 10:30
Hodnota akcií nahryznutého jablka prekonala hranicu 400 miliárd dolárov.

Hodnota akcií spoločnosti Apple pri včerajšom obchodovaní prekonala hranicu 400 miliárd dolárov. Stala sa tak vôbec prvou technologickou firmou, ktorá túto hranicu prekonala. Pred ňou je už len jedna firma, a to americký ropný gigant Exxon Mobil s hodnotou okolo 420 miliárd dolárov.

Hodnota akcií Apple je tak väčšia ako napríklad HDP Grécka (305 mld. USD), Rakúska (376 mld. USD) alebo aj Argentíny (369 mld. USD).

Čo je však za úspechom tejto firmy, ktorá v auguste prišla o svoju ikonu Steva Jobsa? Podľa Jána Beňáka zo spoločnosti TRIM Broker sa firma vždy snaží robiť veci najlepšie, ako sa len dá. "Apple vytvorila ponúkaním zaujímavých produktov úplne nové trhy. Trh s tabletmi bol v podstate minimálny, no firma ukázala, že ak ľuďom niečo ponúkne, budú to chcieť," tvrdí analytik. Receptom úspechu Apple je podľa neho oddanosť zákazníkov a kvalitné produkty.

Vývoj zisku spoločnosti

Akcie spoločnosti dosiahli v minulom roku 50-percentný nárast. Ich súčasnú cenu považuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boros za bublinu, ktorej nafukovaniu pomáha likvidita v globálnom finančom sektore. V cenách akcií sú zohľadnené očakávania rastu tržieb a ziskov.  

"Žiaden hviezdny rast však netrvá večne, a keď dôjde k spomaleniu rastu, očakávania sa nenaplnia a akcie sa dostanú pod silný tlak," myslí si analytik. Tak ako včera sklamali napríklad výsledky spoločnosti Google, podobný vývoj čaká podľa neho čoskoro aj Apple.

Vývoj ceny akcií Apple za dva roky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 04:16