StoryEditor

Po Grécku bude chcieť miliardy ďalší kandidát

27.01.2012, 08:00
Portugalsko bude zrejme potrebovať druhý záchranný balíček vo výške tridsať miliárd eur.

V poslednom období je okrem hľadania riešení na zastavenie šírenia dlhovej krízy témou číslo jeden dohoda o odpise dlhov Grécka. V tieni problémov Atén sa však vynára ďalší kandidát na druhý záchranný balíček. Portugalsko.

Podľa informácií agentúry Reuters sa šéf Združenia portugalského priemyslu vyjadril, že krajina bude potrebovať 30 miliárd eur, najmä na ozdravenie stratových verejných podnikov.

"Portugalsko má vyše roka, kým sa musí vrátiť na kapitálové trhy po peniaze na splácanie pôžičiek od MMF a EÚ," vysvetľuje Kamil Boros zo spoločnosti X-Trade Brokers.

Podľa Stanislava Pánisa z J&T Banky sa návrat na trhy v roku 2013 javí ako problematický, čo by podľa neho mohlo naznačovať potrebu ďalšej pomoci, prípadne aj reštrukturalizáciu časti dlhu. V prípade Portugalska je však miera neistoty veľmi vysoká a pri pozitívnejšom ekonomickom vývoji k potrebe finančnej pomoci vôbec nemusí dôjsť.

Výnosy z desaťročných portugalských dlhopisov sa prvýkrát od vstupu do eurozóny dostali nad 14%, nové maximá dosiahli aj ceny CDS kontraktov na poistenie voči bankrotu krajiny. Tento rok sa navyše očakáva, že portugalská ekonomika zaznamená pokles HDP o minimálne tri percentá.

"Portugalsko si pri súčasnom úročení dlhopisov na sekundárnom trhu nemôže požičiavať. Môže sa dostať do situácie, v akej je Grécko", tvrdí analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. Krajina sa však podľa jeho slov môže snažiť príkladu Atén čo najviac vyhnúť.

Vývoj cien CDS kontraktov na poistenie voči portugalskému bankrotu

Ani spomínaných 30 miliárd eur pomoci by však podľa Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Colosseum nemuselo stačiť. "Ak vláda bude chcieť zredukovať rozpočtový deficit, bude musieť ešte viac obmedziť rozpočtové výdavky. To môže vyvolať občianske nepokoje a podobné problémy, aké zažíva Grécko," tvrdí analytik.

Portugalsko požiadalo v apríli minulého roka o finančnú pomoc a po Grécku a Írsku sa stalo treťou zadlženou krajinou v poradí, ktorá využila pomoc Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Krajina následne získala pôžičku vo výške 78 miliárd eur.

01 - Modified: 2005-04-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Erotika a je konzumenti 02 - Modified: 2005-04-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koho pobúril detailný sex
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. jún 2024 23:26