StoryEditor

Investori neveria dlhopisom. Cíti to aj Slovensko

05.12.2011, 16:45
Autor:
TASRTASR
Kvôli aktuálnej situácii na finančných trhoch má aj Slovensko problém financovať sa.

Slovensko si aktuálnymi aukciami štátnych pokladničných poukážok (ŠPP) zabezpečuje finančné prostriedky na podstatne kratší čas ako pri predaji viacročných dlhopisov. Dôvodom, prečo je v súčasnosti pre SR zložitejšie financovať sa prostredníctvom dlhopisov, je predovšetkým aktuálna situácia na finančných trhoch.

"Dôvera investorov je nižšia, a to sa odráža aj na ich záujme o štátne dlhopisy s dlhšou splatnosťou či na výške výnosu, ktorý za svoju investíciu požadujú. Aj samotné Nemecko sa koncom novembra stretlo s malým záujmom o dlhodobé dlhové cenné papiere," pripomenula pre TASR analytička Poštovej banky Dana Špacírová.

Investori sa podľa nej v súčasnosti prikláňajú skôr k vládnym cenným papierom s kratšou splatnosťou, prípadne voľné peniaze ukladajú do Európskej centrálnej banky (ECB). Dôkazom toho sú napríklad nemecké poukážky so splatnosťou do jedného roka, ktoré sa momentálne na trhu obchodujú dokonca so záporným výnosom.

"Znamená to, že investori sú ochotní platiť za to, aby svoje peniaze bezpečne uložili, teda požičali Nemecku," vysvetlila tento paradox Špacírová. Slovensku však podľa nej vzhľadom na vyššiu rizikovosť v porovnaní s najväčšou európskou ekonomikou podobná situácia nehrozí.

Štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) práve dnes informovala o zrušení plánovanej budúcotýždňovej aukcie štátnych dlhopisov, pričom ju nahradí aukciou ŠPP. Ekonómka pripomenula, že zatiaľ čo predávaný dlhopis mal mať splatnosť až v roku 2025, ponúkané poukážky budú splatné už po 98 dňoch.

01 - Modified: 2005-04-15 11:45:00 - Feat.: 0 - Title: Európske cirkvi vyzvali Turecko, aby prehodnotilo svoj postoj ku genocíde 02 - Modified: 2005-04-15 12:02:00 - Feat.: 0 - Title: Poskytnutie štátnej záruky by podľa MF mali schvaľovať vláda aj parlament
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:06