StoryEditor

Investori sa boja, čo príde po Kimovej smrti

19.12.2011, 08:11
Autor:
ČTKČTK
Aktualizované Ázijské akcie po smrti vodcu KĽDR a v obave z kríze v EÚ klesli.

Trh reagoval na dnešnú správu o smrti severokórejského vodca Kim Čong-ila a piatkové varovanie agentúry Fitch pred znížením ratingov krajín eurozóny. Kimova smrť prudko zasiahla juhokórejske akcie a na devízovom trhu posilnila dolár vnímaný ako bezpečnú menu.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 v závere klesol o 1,3 percenta na 8296,12 bodu a počas dňa zostúpil až na 8272 bodov. Širší index TOPIX stratil jedno percento.

Index Nikkei 225

Tokijskú burzu od začiatku dňa oslabovali obavy z prehlbovania dlhovej krízy v eurozóne. V piatok agentúra Fitch oznámila, že by mohla znížiť úverový rating siedmich krajín eurozóny vrátane Francúzska, pretože komplexné riešenie krízy je "technicky a politicky nedosiahnuteľné".

V druhej polovici obchodovania sa pokles na trhu prehĺbil po správe o smrti "drahého vodcu" komunistickej Severnej Kórey, ktorý podľa oficiálnych zdrojov dostal v sobotu infarkt vo vlaku. Na trhoch to vyvolalo obavy z nárastu nestability na Kórejskom polostrove a z politickej neistoty v celej Ázii. KĽDR označila za veľkého nasledovníka tretieho syna vodcu, Kim Čong-una, čím potvrdila jeho očakávané prevzatie moci.

"K predaju núti riziko či strach, že smrť Kim Čong-Ila povedie k severokórejským provokáciám, "povedal agentúre Reuters šéf firmy Investrust Hirojuki Fukunaga. "Investori zaujali vyčkávaciu pozíciu a sledujú, či sa situácia v Severnej Kórei zvráti k horšiemu. Investori zatiaľ nie sú schopní pojať situáciu vcelku a zbavujú sa svojich pozícií, "povedal analytik Securities Japan Masajuki Otani. Analytici sa však zhodujú, že ak nedôjde v Pchjongjangu k niečomu neočakávanému, vplyv tejto udalosti na trhy vymiznú.

Index juhokórejských akcií na burze v Soule klesol počas dňa až o päť percent. Nakoniec stratil 3,4 percenta a klesol na minimum za tri týždne. Index čínskych akcií na šanghajskej burze strácal po správe o Kimovi až 2,6 percenta, vďaka výhodným nákupom lacných akcií však končil poklesom len o 0,3 percenta. Index hongkongskej burzy klesol o 1,2 percenta. Index MSCI pre oblasť Ázie mimo Japonsko strácal okolo 7. hodiny SEČ 2,9 percenta.

Správy z KĽDR posilnili kurz dolára, pretože americkú menu vnímajú investori v situácii neistoty v Ázii a dlhovej krízy v eurozóne za najbezpečnejšie veľkú menu. "Vzhľadom na neistotu ohľadom vývoja po jeho smrti a vplyvov na Áziu bola počiatočná reakcia vedená snahou uchýliť sa k bezpečnému doláru, "povedal agentúre Reuters analytik Takao Hattori z maklérskej spoločnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Euro voči doláru ku koncu tokijského obchodovania kleslo o 0,5 percenta na 1,2985 USD po počiatočnom výstupe až na 1,3050 USD.

Kurz eura voči doláru

Dolár voči jenu mierne posilnil na 77,99 JPY a juhokórejský won k doláru klesol o 1,6 percenta. Neskôr dopoludnia však americká mena väčšinu ziskov stratila.

Kurz juhokórejského wonu voči doláru

 

Index juhokórejských akcií na burze v Soule klesol o 3,4 percenta na minimum za tri týždne. Index MSCI pre oblasť Ázie okrem Japonska strácal okolo 7. hodiny SEČ 2,9 percenta.

Západoeurópske akcie začali týždeň novým poklesom. Západoeurópsky index FTSEurofirst 300 začal obchodovanie poklesom o 0,4 percenta na 952,96 bodu. V piatok oslabil o 0,5 percenta a za celý minulý týždeň stratil 2,9 percenta, najviac od konca novembra.

Obavy z ďalšieho zhoršovania dlhovej krízy vyvolal v piatok agentúra Fitch. Tá oznámila, že by mohla znížiť úverový rating siedmich krajín eurozóny vrátane Francúzska, pretože komplexné riešenie krízy je "technicky a politicky nedosiahnuteľné".

01 - Modified: 2005-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vo Švédsku gólová smršť domácich Tre kronor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:08