StoryEditor

Záchranná akcia eurobanky zaberá

29.12.2011, 23:00
Doteraz najväčšia záchranná akcia Európskej centrálnej banky pre zadlženú eurozónu má prvé výsledky.

Eurobanka pred pár dňami dala európskym finančným domom lacné pôžičky takmer za pol bilióna eur, vďaka tomu sa včera extrémne zadlženým Talianom podarilo „vydolovať“ z trhov financie za výrazne lepších podmienok ako na konci novembra.

„Určite v tom zohrala svoju rolu eurobanka. Nečakáme však, že banky začnú húfne nakupovať desaťročné dlhopisy,“ zmierňuje optimizmus analytik X-Trade Brokers Kamil Boros. Podľa neho lacné peniaze od eurobanky posilnia záujem hlavne o krátkodobé dlhopisy. Investori, ktorými sú hlavne banky, totiž dostali pomoc od eurobanky len na tri roky. Preto budú chcieť od zadlžených štátov dostať požičané peniaze skôr, než ich budú vracať eurobanke.

Záchranná akcia, naopak, nepomohla hospodárstvu. Banky sa totiž boja požičiavať aj podnikom. Väčšinu peňazí od eurobanky si radšej uložili „pod vankúš“ pre prípad problémov.

Zdá sa, že obava investorov o budúcnosť Talianska sa zmierňuje. Okrem úsporných opatrení vo výške 30 miliárd eur z dielne novej úradníckej vlády pod taktovkou Maria Montiho, by mali pomôcť aj prorastové opatrenia. Kabinet ich chce predstaviť už v januári. Údajne to však nie sú jediné kroky na uľahčenie predaja štátnych dlhopisov. „Za nákupmi stoja vraj banky, na ktoré je vyvíjaný politický tlak cez taliansku národnú banku. Je to možné,“ spresňuje analytik spoločnosti Across Wealth Management Radoslav Kasík. Ekonómovia však varujú pred zlyhaním Talianov v napĺňaní budúcoročných rozpočtových plánov. V takom prípade by krajina mohla skončiť v podobnej pozícii ako Grécko.

Európska centrálna banka pomohla Rímu so získavaním peňazí z trhu, Chcela tiež podporiť európske hospodárstvo výhodnými pôžičkami. Nazdávala sa, že to zvýši objem financií dostupný pre banky s nedostatkom kapitálu či pre podniky. To sa jej však nepodarilo. Miesto toho, aby banky posunuli peniaze do obehu, ich tak radšej uskladnia v depozitoch eurobanky.

„Myslíme si, že tieto peniaze plánujú použiť na refinancovanie splatného dlhu, prípadne ako rezervu pre prípad, že si na tento účel nebudú schopné požičať z medzibankového trhu,“ povedal Kamil Boros z X-Trade Brokers.

Problém spočíva podľa Kasíka v nedôvere severu voči juhu. Za normálnych okolností prúdili peniaze zo silných krajín severnej Európy k čoraz viac zadlženým „južanom“. S vypuknutím krízy sa tento prúd zastavil. Dôvodom je rastúca nedôvera voči Grécku, Taliansku, Španielsku či Portugalsku. Banky Stredomoria tak naplno využívajú výhodné pôžičky eurobanky, zatiaľ čo severské finančné domy na čele s nemeckými držia peniaze v bezpečí ECB.

01 - Modified: 2005-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna na päťmesačnom minime
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:39