StoryEditor

Motor Slovenska pridal, vyhliadky sú však zlé

15.11.2011, 09:45
Nemecká ekonomika v treťom štvrťroku podľa predbežných údajov vzrástla o 0,5 percenta.

To je presne v súlade s očakávaniami a znamená to rýchlejší rast ako v druhom štvrťroku. Za lepšími výsledkami je hlavne vyšší domáci dopyt, vyhliadky ale už tak dobré nie sú. Štatistika z poslednej doby podľa analytikov svedčí o tom, že najväčšia európska ekonomika teraz znovu spomaľuje.

Spresnené dáta za druhý štvrťrok podľa tamojšieho štatistického úradu zároveň ukázali, že rast v druhom štvrťroku predstavoval 0,3 percenta. To je rýchlejšie tempo, než úrad uvádzal v predbežnej správe. V nej hovoril o raste v rozsahu 0,1 percenta. Nemecko je hlavným cieľom pre slovenských exportérov, do značnej miery tak ovplyvňuje aj vývoj slovenskej ekonomiky.

Aj keď sa nemecké hospodárstvo zatiaľ dokázalo vyhnúť očakávanému spomaleniu globálnej ekonomiky, horšie časy už sú zrejme za dverami. Odhady vývoja na budúci rok totiž v posledných dňoch zhoršilo hneď niekoľko analytikov, vrátane hlavných ekonomických poradcov vlády. Tí predpokladajú, že v tomto roku ekonomika ešte vykáže trojpercentný rast, na budúci rok ale odhad mierne znížili na 0,9 percenta, zatiaľ čo vláda počítala s rastom o jedno percento.

K rastu v treťom štvrťroku výrazne prispela súkromná spotreba, z časti ale aj investície do výrobných zariadení. Zhoršenia, ktoré sa teraz očakávajú, bude podľa ekonómov výsledkom recesie v eurozóne a ďalšieho zhoršenia dlhovej krízy.

Nemecká ekonomika sa po finančnej kríze v rokoch 2008 a 2009 pomerne rýchlo zotavila, objavujú sa ale náznaky, že teraz vstupuje do pomalšej fázy. Náladu v podnikateľskom sektore totiž kazí pretrvávajúca dlhová kríza v eurozóne. Zhoršenie naznačujú už aj dáta za tretí štvrťrok, kedy ekonomika spomalila medziročný rast na 2,5 percenta. V druhom štvrťroku rast po revízii dát predstavoval tri percentá. Predbežné údaje ukazovali rast 2,8 percenta.

"Aj keď domáci dopyt v Nemecku by mal byť odolnejší a mal by vyrovnať aj časti poklesu priemyselnej výroby a exportu, celkový hrubý domáci produkt sa vo štvrtom štvrťroku asi výrazne zníži," predpovedá analytička Aline Schuilingová z banky ABN Amro.

Nemecká ekonomika bola v posledných dvoch rokoch motorom rastu celej eurozóny. Vzhľadom k tomu, že je najväčšia v eurozóne, zhoršenie výhľadu sa nutne odrazí v spomalení hospodárskeho rastu aj v ďalších krajinách. Týkať sa to zrejme bude aj slovenskej ekonomiky. Tá podľa odhadu štatistického úradu v treťom štvrťroku narástla medziročne o 2,9 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:32