StoryEditor

Klaus: Česko by nemalo požičiavať dlžníkom

12.12.2011, 14:00
Autor:
ČTKČTKredred
Česká republika sama žije s deficitom, ktorý nie je schopná eliminovať, tvrdí Klaus.

Česká republika by nemala poskytnúť peniaze pre Medzinárodný menový fond (MMF) na pomoc najviac zadlženým krajinám eurozóny. Český prezident Václav Klaus to dnes uviedol v odpovedi Českému rozhlasu, ktorú zverejnil na webovej stránke www.klaus.cz.

Takýto krok by podľa neho bol od vlády nezodpovedný v situácii, kedy sa ČR nedarí zbaviť sa svojho vlastného dlhu. Krajina by sa podľa neho pri rozhodovaní o účasti v európskom protikrízovom pláe nemala riadiť strachom z izolácie.

"Česká republika sama žije s deficitom, ktorý, ako je vidieť, nie je schopná eliminovať. V tejto situácii by bolo nezodpovedné naše zadlženie zvyšovať poskytovaním ďalších pôžičiek pre extrémne zadlžené krajiny, ktorým to len umožní ďalší odklad skutočných riešení," uviedol Klaus.

Zvažovaná pomoc prostredníctvom MMF nepočíta priamo s pôžičkou najohrozenejším členom eurozóny. Predchádzajúca podobná pôžička MMF fakticky znamenala, že peniaze zostali súčasťou devízových rezerv, a nešlo teda o trvalé zvýšenie zdrojov MMF. V rámci platobnej bilancie sa však zmenila štruktúra aktív ČNB.

"Ako má fungovať toto šialenstvo? V našom záujme je rozbitie eura a ponechanie si českej koruny. Tak prečo chceme euro zachraňovať obetovaním našich 90 miliárd? Prečo si máme skoro zdvojnásobiť katastrofálny schodok rozpočtu? Prečo máme kvôli záchrane od základov prehnitého a pre nás škodlivého eura ďalej zhoršovať katastrofálne verejné financie?," reaguje na rozhodovanie vlády vložiť do eurovalu miliardy českých korún analytička Next Finance Martina Šichtařová.

Možnosť poskytnutia dodatočných zdrojov pre MMF je súčasťou opatrení k záchrane eura, na ktorých sa dohodli európski lídri na summite EÚ v uplynulých dňoch. ČR a niektoré ďalšie nečlenské štáty eurozóny zatiaľ o svojom zapojení do plánované pomôcť nerozhodli a vec chcú konzultovať so svojimi parlamentmi.

Podľa ministra zahraničia Karla Schwarzenberga (TOP 09) však Česko nemá moc iných možností, než pomoc MMF potvrdiť. ČR sa podľa ministra zahraničných vecí nesmie v Európe izolovať, pretože inak by nastúpila veľmi strmú cestu nadol, uviedol Schwarzenberg v nedeľu v ČT.

"Vopred si zužovať slobodu nášho rozhodovania argumentom, že sa bez nášho prijatia bruselského plánu dostaneme do akejsi izolácie, je mylné. Strašenia izoláciou sme si v posledných rokoch užili dosť a teraz sme v dôsledku toho v ťažko riešiteľnom európskom probléme," uviedol naopak Klaus. Privítal vraj preto, že ČR spolu s niekoľkými ďalšími krajinami naznačila, že sa k ďalšiemu "bianko šeku "nepripojí.

01 - Modified: 2005-04-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žilinský kraj je druhý v počte živnostníkov na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:36