StoryEditor

Potvrdené. O rating prišlo aj Slovensko

13.01.2012, 16:38
Aktualizované 23:00 | S&P dnes znížila rating viacerých krajín eurozóny, vrátane Slovenska.

Ratingová agentúra Standard & Poor's dnes znížila hodnotenie dlhodobej úverovej spoľahlivosti deviatich krajín eurozóny. Francúzsko a Rakúsko stratili najvyšší rating AAA. Horší rating majú tiež Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Slovensko, Cyprus, Malta a Slovinsko. Uviedla to agentúra.

Slovensku znížila agentúra rating o jeden stupeň. Rating nám tak padol z A+ na úroveň A.  "Toto zníženie ratingu nesúvisí s predčasnými voľbami ani s ničím, čo sa deje na Slovensku. Je to reakcia na riešenie dlhovej krízy," povedal pre HN štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška. Ako dodal, znižovanie ratingov môže byť impulzom, ktorý urýchli hľadanie východísk z krízy dlhov.

Francúzsko prišlo o najvyšší rating AAA. Agentúra Standard & Poor's znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny o jeden stupeň na AA. Oznámil to dnes francúzsky minister financií Francois Baroin. Agentúra zrejme znížila rating aj ďalším krajinám eurozóny. Horšie hodnotenie Francúzska by podľa analytikov mohlo oslabiť záchranný fond eurozóny.

"Potvrdzujem, že Francúzsko, podobne ako väčšina krajín eurozóny, dostala oznámenie o zmene jej ratingu," povedal Baroin televíznej stanici France 2. "Je to zníženie, o jeden stupeň, je to rovnaká agentúra, ktorá znížila hodnotenie Spojených štátov," uviedol. Dodal, že zníženie ratingu znamená, že krajina bude musieť posilniť reformy.



Podľa analytikov by zníženie ratingu Francúzska mohlo oslabiť záchranný fond eurozóny a znížiť jeho schopnosť pomáhať krajinám v ťažkostiach. Francúzsko je druhým najväčším ručiteľom európskeho záchranného fondu EFSF, ktorý má v súčasnosti najvyšší rating AAA. Pre zachovanie tohto statusu bude potrebné, aby členovia zvýšili svoje garancie, čo by mohlo byť politicky nepopulárne.

Zníženie ratingu Francúzsko je vážnym problémom aj pre súčasného prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa bude v máji usilovať o znovuzvolenie do funkcie.

Rating je kľúčovým vodítkom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je dlžník vnímamý veriteľmi, a tým vyššia je pravdepodobnosť, že si bude schopný na trhu zabezpečiť lacnejšie pôžičky. V prípade štátnych ratingov je to kľúčový parameter pre plánovanie rozpočtu a dlhovej služby.

Na predbežné správy o možnom znížení ratingu niektorých krajín eurozóny reagovali už počas dňa svetové finančné trhy poklesom kurzu eura a oslabovaním akcií.

Vývoj kurzu eura a amerického dolára (pre zväčšenie kliknite do obrázka).

Francúzska ministerka pre rozpočet Valérie Pécresseová dnes ubezpečila, že Francúzsko je pre investorov "jednoznačne bezpečné".
01 - Modified: 2005-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX pokračoval v náraste 02 - Modified: 2005-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NBS nepovažuje situáciu na devízovom trhu za rizikovú 03 - Modified: 2005-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nick Leeson sa vracia do biznisu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:29