StoryEditor

George Soros -- Muž, ktorý rozbil Bank of England

23.10.2012, 00:00
Rodák z Maďarska patrí medzi 15 najbohatších Američanov na svete.

George Soros (1930) patrí vo svojich 82 rokoch k najrešpektovanejším investorom. Jeho majetok presahuje 20 miliárd dolárov, čo ho zaraďuje medzi 15 najbohatších Američanov na svete.

Začínal ako arbitrážny obchodník

Narodil sa v Budapešti, odkiaľ neskôr odišiel robiť Anglicka, kde vyštudoval prestížnu London School of Economics. Tu sa zoznámil s filozofiou Rakúšana Karla Poppera, ktorá do veľkej miery formovala jeho názory. Už ako študent vypracoval „teóriu reflexivity“, podľa ktorej nie je možné dokonalé poznanie v spoločenských vedách. Ňou sa neskôr riadil aj pri pôsobení na finančných trhoch.

Po skončení štúdia v roku 1952 sa George Soros zamestnal v londýnskej banke Singer&Friedlander ako arbitrážny obchodník. V roku 1956 odišiel do Ameriky, kde zarobil dosť peňazí na Wall Street. Zlom prišiel v roku 1969, po založení hedžového fondu Soros Fund Management, z ktorého nakoniec vznikol Quantum Fund. V najlepších rokoch jeho fungovania sa mohol pýšiť priemerným ročným výnosom 30,5 percenta, čím sa zaradil medzi najväčšie investičné fondy sveta. Počas desiatich rokov sa im vrátilo vyše 4 000 percent vkladu, čo je základom Sorosovho bohatstva.

Investuje aj do zlata

Do histórie finančných trhov sa George Soros zapísal v roku 1992, keď špekuláciou na poklese menového kurzu britskej libry zarobil v krátkom čase približne jednu miliardu dolárov. Preto sa mu začalo hovoriť „muž, ktorý zlomil Bank of England“. Pri podnikaní používal investičnú stratégiu „global macro“. Tento prístup sa primárne na základe makroekonomickej analýzy zameriava na vyhľadávanie nesprávne ocenených aktív kdekoľvek na svete, s používam akýchkoľvek investičných nástrojov, či už ide o akcie, dlhopisy, komodity alebo finančné deriváty.

Rady Georga Sorosa
– Pokiaľ máte určitú teóriu, diskutujte o nej s ľuďmi, ktorí majú opačný názor. Potom si preverte, či sa s ňou stále stotožňujete.
– Ak máte určitú predstavu o budúcom vývoji, otestujte si ju priamo na trhu.
– Základom investovania je vedieť, ako prežiť. To znamená, že keď sa trh obráti proti vám, minimalizujte straty.

 

V roku 2011 premenil svoj povestný hedžový fond Soros Fund Management na rodinný podnik, ktorý prestal spravovať peniaze vonkajších investorov a zameral sa iba na rodinné financie. Hedžový fond naposledy v správe uviedol, že jeho celková hodnota je 25 miliárd dolárov. V súčasnosti na margo svetovej krízy Soros tvrdí „Európsku úniu by mohla zničiť dlhová kríza v eurozóne“. Veľkú časť svojich investícií premenil na hotovosť, čím sa vyhol posledným turbulenciám na akciových trhoch vyvolaných dlhovou krízou v Európe. Uviedol tiež, že Nemecko musí prevziať zodpovednosť a jednotnú európsku menu zachrániť. On sám sa v posledných týždňoch uchyľuje ku zlatu, ktoré predtým považoval za „bublinu“. V druhom kvartáli tohto roka zvýšil svoj podiel v tejto komodite o 177 percent.

Omyly ho stáli milióny

George Soros sa preslávil rôznymi finančnými menovými špekuláciami, aj ako angažovaný veľkorysý filantrop. Aktívne sa zapája do politických problémov, súvisiacich s presadzovaním slobody a demokracie, a často vystupuje na podujatiach o svetovej ekonomike. Dvakrát sa rozviedol a tretíkrát je od augusta tohto roka zasnúbený. Má päť detí.

No nie všetky obchody mu v živote vyšli podľa jeho predstáv. Napríklad v roku 1997 predvídal pád internetových akcií, ktorý však prišiel o rok neskôr. Soros prišiel o 700 miliónov dolárov. Nasledovali neúspechy na ruskom a ázijských trhoch. Odhaduje sa, že koncom 90. rokov prišiel asi o tri miliardy dolárov. Jeho povesť skúseného investovať tým však príliš neutrpela.

 Prečo obdivujem Georgea Sorosa
Peter Gunda, Managing Partner, BDO Slovakia

George Soros je pre mňa inšpirujúcou osobnosťou nielen pre jeho výnimočnú schopnosť predvídať reakcie trhov a jeho unikátny koncept reflexivity, ale najmä preto, že väčšinu svojho bohatstva venuje na dobrú vec. Je otcom modernej filantropie, do dnešného dňa venoval miliardy dolárov na chod jeho Open Society Institutu a nemalou mierou sa zaslúžil aj o pád železnej opony. Bol jedným z hlavných podporovateľov a sponzorov Charty 77, ako aj Solidarity v Poľsku.
Legendárny „kúsok“ ukázal svetu v septembri roku 1992, keď sa mu podarilo vďaka menovej špekulácii položiť na kolená samotnú The Bank of England. V priebehu 24 hodín a vďaka 10-miliardovej „stávke“ na oslabenie britskej libry zarobil 2 miliardy dolárov. Bola to len jedna z jeho ukážok schopností predvídania a geniálneho vizionárstva. Gro svojej knihy The Crash of 2008 (Krach roku 2008) napísal a publikoval na internete ešte koncom roku 2007, teda 9 mesiacov pred pádom Lehman Brothers, a pomerne presne opísal rozsah, dôvody a následky ekonomickej krízy, ktorej sme svedkami ešte aj dnes.
Nie vždy mu, samozrejme, všetko vyšlo podľa predstáv. V roku 1998 stratil 2 miliardy dolárov na kolapse ruskej ekonomiky, o rok neskôr ďalších 700 miliónov na akciách internetových spoločností a ďalšie necelé 3 miliardy na páde NASDAQ-u na jar v roku 2000.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 12:54