StoryEditor

Hedžové fondy sa nabalia na gréckom dlhu

04.12.2012, 10:45
Grécko začalo odkupovať svoje štátne dlhopisy. Zarobia na tom hedžové fondy.

Grécko spúšťa odkúpenie svojich dlhopisov, ktoré držia súkromní veritelia. Dostane na to od EFSF 10 miliárd eur. Grécko každému ponúkne v priemere 35 centov za každé dlžné euro. Niekoľko hedžových fondov však nakúpilo grécky dlh už skôr za priemernú cenu 18 centov, zhodnotenie teda bude činiť aj viac ako 100%.

Grécko spustilo odkúpenie svojich štátnych dlhopisov v pondelok a využije k nemu takzvanú modifikovanú holandskú aukciu. To znamená, že investori do 7. decembra oznámi, za koľko sú ochotní svoje dlhopisy predať, a až potom bude stanovená kúpna cena.



Grécko podľa tamojšej agentúry pre správu štátneho dlhu (PDMA) stanovilo minimálne cenové pásmo 30,2 až 38,1 centa za euro, zatiaľ čo maximum je v pásme 32,2 až 40,1 centa za euro.

To znamená, že niekoľko hedžových fondov, ktoré skupovali dlhopisy za cenu do dvadsiatich centov za euro, bude mať viac ako 100% zhodnotenie.

Atény už skôr avizovali, že na odkúpenie dlhopisov nehodlajú vynaložiť viac ako desať miliárd eu, ktoré dostanú od európskeho záchranného fondu EFSF.

Podľa odhadov by sa Grécko malo zbaviť dlhu vo výške okolo 20 miliárd eur.

"Európske inštitúcie pripravili luxusné hostinu pre supy, ktoré sa zleteli nad Grécko v dobách, kedy sa zdalo, že je v poslednom ťažení," uviedol na odkúpenie dlhopisu hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora.

Podľa neho naopak penzijné fondy, ktoré držia dlh od aukcie až do splatnosti, by na odkúpení výrazne prerobili. Je tak možné, že tieto fondy nebudú mať o spätné odkúpenie záujem, budú držať dlhopisy do splatnosti a dúfať, že im Grécko zaplatí menovitú hodnotu dlhopisov.

Odkúpenie dlhopisov je kľúčovou podmienkou na to, aby Grécko mohlo pokračovať v čerpaní sľúbenej finančnej pomoci od medzinárodných veriteľov. Bez tejto pomoci by Grécku reálne hrozilo riziko štátneho bankrotu.

Odkúpenie gréckych štátnych dlhopisov sa dohodlo minulý týždeň na schôdzke veriteľov, čo je vedľa krajín eurozóny aj Medzinárodný menový fond (MMF). Na schôdzke sa dohodli aj ďalšie podmienky pre znižovanie dlhu Grécka a veritelia tiež schválili, že uvoľnia ďalšiu tranžu sľúbeného úveru.

Grécko má ešte do konca roka dostať asi 34 miliárd eur, zvyšok z približne 44 miliárd má začiatkom budúceho roka uvoľniť menový fond.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-05-17 13:41:23 - Feat.: 0 - Title: Blairova vláda začala tretie funkčné obdobie, premiéra čaká skúška autority
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:23