StoryEditor

Amerike sa darí. Pribúda tam milionárov

07.01.2013, 11:20
Spojené štáty zaznamenali nárast ľudí s majetkom nad 30 miliónov dolárov.

Bohatstvo je síce stavová veličina, ktorá určuje celkový majetok jednotlivca v určitom okamihu, no v čase sa mení, resp. prerozdeľuje od jednej osoby k druhej. Výskumná spoločnosť Wealth-X, pôsobiaca v Singapure, vydala nedávno štúdiu, v ktorej zachytáva nárast a úbytok bohatstva medzi najbohatšími ľuďmi na svete za posledný rok.



Spoločnosť Wealth-X vo svojej štúdii o ultrabohatých jednotlivcoch (ultra high net worth individuals) zostavila dáta z informácií o ľuďoch, ktorí vlastnia majetok nad 30 miliónov dolárov. Z publikácie vyplýva, že v súčasnosti medzi populáciu takýchto jedincov patrí niečo viac ako 187 tisíc osôb, ktorí vlastnia majetok v hodnote 25 biliónov dolárov, čo je približne dvojnásobok hrubého domáceho produktu USA. Oproti minulému roku sa veľkosť tejto populácie zvýšila o 0,6%, avšak ich bohatstvo sa znížilo o 1,8%, čo spôsobila najmä kríza v eurozóne a spomaľovanie rozvíjajúcich sa ekonomík (aspoň tak to tvrdia autori publikácie). Najviac ultrabohatých jednotlivcov, až 5,9%, pribudlo v regióne Oceánie (do ktorého patrí Austrália, Nový Zéland a blízke ostrovy), pričom ich celkové bohatstvo sa zvýšilo o takmer 4,4 %. Prezident spoločnosti Wealth-X, David Friedman, pripisuje tento nárast najmä rozmachu v austrálskom ťažobnom priemysle.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Goldman Sachs: Zbavte sa dlhopisov

Japonsko podporí inovácie

Island dúfa v noví zdroj príjmov

Naopak, najväčší úbytok ultrabohatých jedincov nastal za minulý rok v Ázii, ktorá stratila až 2,1% z celkového počtu najbohatších ľudí planéty. Autori štúdie v tomto prípade pripisujú vinu slabej výnosnosti aktív, a to hlavne v Japonsku, Číne a Indii. Analýza ďalej ukázala, že najväčšiu stratu bohatstva utrpeli bohatí ľudia v Hong Kongu, Číne a Japonsku. Dokopy teda za minulý rok ultrabohatí v tomto regióne stratili 6,8% z ich celkového majetku vo výške 6,7 bilióna dolárov.

V Spojených štátoch amerických sa situácia vyvíjala priaznivejšie. Do elitnej skupiny bohatých sa v minulom roku zaradilo ďalších 2250 jednotlivcov a ich bohatstvo vzrástlo celkovo o 265 miliárd dolárov na takmer 8,3 bilióna dolárov. V Európe zaznamenali autori štúdie úbytok majetku a tiež pokles počtu jednotlivcov, ktorých radíme medzi ultrabohatých. Ich populácia na starom kontinente poklesla o 1,9% na viac ako 53 tisíc. V súčasnosti títo jednotlivci vlastnia majetok v hodnote necelých 7 biliónov dolárov.

(Zdroje: Barron's, World Ultra Wealth Report 2012 – 2013)

Katarína Obická

Patria Direct SK

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:41