StoryEditor

Chcel operátora na trikrát. Stratil milióny

01.12.2013, 23:00
Trikrát sa pokúsil vybudovať štvrtého mobilného operátora. Jeho snahy sa však zakaždým skončili totálnym fiaskom.

Trikrát sa v susednom Česku pokúsil vybudovať štvrtého mobilného operátora. Jeho snahy sa však zakaždým skončili totálnym fiaskom a stámiliónovými dlhmi. Zatiaľ posledný projekt českého podnikateľa Tomáša Budníka stroskotal pred pár dňami na neúspešnej aukcii frekvencií pre najmodernejšie siete. Budníkovu spoločnosť Revolution Mobile v priamom súboji porazili tri telekomunikačné giganty – T-Mobile, Telefónica a Vodafone. Budník tvrdí, že ak by uspel, jeho investori by do projektu naliali spolu 12 miliárd korún.

Na jeho snahy preraziť ako mobilný operátor pritom v minulosti doplatila aj spoločnosť Penta. Tá do jeho prvého telekomunikačného projektu U: Fon investovala 1,5 miliardy korún. „Investícia sa skončila neúspechom,“ priznal pre HN hovorca Penty Martin Danko.

V čase prvého neúspechu šéfoval Budník spoločnosti MobilKom, ktorej väčšinovým vlastníkom bola práve Penta. Spolu chceli z U: Fona spraviť štvrtého mobilného operátora. „Príčin neúspechu bolo viacero. Určite sa však nedajú spájať s osobou Tomáša Budníka, ktorý sa do kresla šéfa MobilKomu posadil až v záverečnom období,“ tvrdí hovorca Penty Martin Danko.

Budník totiž U: Fon nerozbiehal, naskočil do idúceho vlaku. Dlhy a záväzky firmy sa v čase jeho nástupu už ustrážiť nedali. MobilKom v roku 2011 skončil v insolvencii a Penta ho neskôr predala nadnárodnému holdingu Divenno.

Fiasko troch projektov

Aj napriek tomuto neúspechu a obrovským stratám sa Tomáš Budník nenechal odradiť a svoje skúsenosti zo sveta vedenia telekomunikačných firiem sa chystal zúročiť vo vlastnom projekte. Riaditeľské kreslo si vyskúšal nielen v U: Fone, ale aj v Českom Telekome a vo firme GTS.

V lete tohto roka vyhlásil český telekomunikačný úrad aukciu kmitočtov pre najmodernejšiu dátovú sieť LTE, alebo inak mobilnú sieť tretej generácie. Budník sa na nej chystal zúčastniť tiež, tentoraz však pod vlajkou PPF, investičnej skupiny najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

Úrad však v auguste aukciu zrušil, takže aj tento projekt sa skončil fiaskom. Budník sa nakoniec dohodol s PPF, že celé oddelenie, ktoré sa malo v rámci Kellnerovho impéria stať novým mobilným operátorom, sa od skupiny oddelí. Tomáš Budník tak odkúpil celú divíziu aj so zamestnancami. Na novembrovej aukcii sa tak zúčastnil už pod svojou vlastnou značkou Revolution Mobile.

Na projekte pracoval Budník podľa vlastných slov minimálne dva roky. Zohnal investorov, ktorí boli ochotní do Revolution Mobile naliať 12 miliárd korún. Napriek tomu pri poslednej aukcii frekvencií prihadzovali iba veľkí operátori T-Mobile, Telefónica a Vodafone, ktorí nováčika medzi seba nepustili.

Česi tak zatiaľ štvrtého operátora nedostanú. „Na tomto trhu nie je pre ďalšieho operátora miesto. Cenová politika a nevyhnutnosť masívnych investícií mu nedávajú priestor,“ hovorí analytik zo spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Podľa neho sa však Budníkovi podarilo naplniť plány PPF. „Spoločnosť Revolution Mobile mala podľa mňa konkrétnu úlohu, a tú splnila. PPF vstúpil na trh s telekomunikáciami kúpou českej a slovenskej Telefónicy. Docielil, aby naň nevstúpil už nikto ďalší,“ hovorí analytik.

Obrovské dlhy

Samotný Budník sa teraz bude musieť sústrediť na to, aby dokázal splatiť dlhy vo výške desiatok až stoviek miliónov korún. „Peniaze som do projektu vložil ja a dvaja ďalší partneri, z ktorých sa stali moji veritelia. Ide o jeden česko-slovenský a jeden medzinárodný subjekt,“ povedal podnikateľ v rozhovore pre denník Insider.

Napriek trojici neúspechov sa však ani teraz nemieni vzdať. „Sme veľmi sklamaní z neúspechu v aukcii, ale už máme hotových veľa konceptov a modelov, ktoré smerujú do oblasti IT,“ priblížil Budník svoje plány do budúcnosti.

01 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 02 - Modified: 2023-05-21 16:22:36 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na falošné faktúry s preplatkami od mobilných operátorov 03 - Modified: 2021-09-10 14:12:02 - Feat.: - Title: Mobilní operátori sa chystajú na príchod pápeža. Budú posilnovať siete 04 - Modified: 2020-01-28 10:56:46 - Feat.: - Title: Voláme až dvakrát drahšie ako väčšina Európy 05 - Modified: 2018-07-17 12:09:27 - Feat.: - Title: Spor USA a čínskeho giganta spôsobil problémy na celom svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:10