StoryEditor

Je to horšie, ako nemať vodu. Chýba nám pivo, nariekajú Venezuelčania

10.08.2015, 13:22
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk
Ľuďom vo Venezuele chýbajú základné potravina aj kondómy. Teraz kríza udrela aj na výrobcu najpopulárnejšieho piva.

Vo Venezuele po oleji, múke alebo kondómoch začína dochádzať ďalšia komodita. Spoločnosť, ktorá vyrába národné pivo Polar, začína zatvárať svoje pivovary kvôli nedostatku surovín. Ukazuje sa, že Venezuelčania znášajú život bez piva v súčasných vlnách horúčavy obzvlášť ťažko, píše iDnes.cz.

"Sme krajina nekrajina," hovorí Yefferson Ramirez za pultom obchodu s alkoholom v luxusnej štvrti východného Caracasu, keď vidí dav nahnevaných zákazníkov.

V predajni skôr bývalo aj mlieko alebo balená voda. Ich nedostatok však nevyvolal takú zlosť ako dochádzajúci zlatistý mok. "Ľudia tu viac panikária z toho, že prídu o pivo, než o vodu. Ukazuje to, ako pokrivené sú naše priority," opisuje Ramirez.

Cervecería Polar, spoločnosť produkujúca osemdesiat percent venezuelskej pivnej ponuky, začala svoje varne zatvárať kvôli nedostatku jačmeňa, chmeľa a ďalších surovín potrebných na výrobu piva. Zastavila aj dodávky do caracaských obchodov s alkoholom. Nie je jasné, kedy sa bude môcť výroba opäť rozbehnúť.

Na pivo do reštaurácie
Niektorí zákazníci, ktorí z predajní odišli naprázdno, bez rozmýšľania zamieria do reštaurácie El Tigre. Jedine tam totiž pivo nedochádza. Čašníci ho vykúpili zo všetkých najbližších supermarketov a napriek štátnym reguláciám ho predávajú vysoko nad stanovenou cenou.

Servírujú ho len v malých fľašiach, aby sa neohrialo, a hostí tak majú stále dosť. Zvlášť vo vlne horúčav, ktorá momentálne v krajine panuje. "Začal som piť čierne, keď som mal trinásť rokov. Toto je naše náboženstvo, vezmite nám pivo a začne to tu byť riskantné," opisuje podľa britského Guardianu Venezuelčan Angel Padra vzťah miestnych k tmavej verzii piva Polar negra.

Prezident Venezuely Nicolas Maduro sa k prázdnym regálom v oddeleniach s alkoholom zatiaľ nevyjadril, už skôr však podľa Guardianu obvinil majiteľa Polar Lorenza Mendozu z hromadenia surovín, aby to vyzeralo, že je v krajine chaos. Vo februári mu dal dokonca ultimátum: "Pomôžte našej krajine, alebo odíďte!"

 

Venezuelčania si stále môžu kúpiť pivo. Dovážaný Heineken je ale päťkrát drahší ako milovaný Polar a ostatné miestne pivá nie sú tak populárne.

Postačí aj rum
"Ak predávajú len Heineken, nepredávajú pivo," okomentoval to stredoškolák Jose Vera. Potom, čo v obchodoch nenašiel fľašu Polar, odišiel domov. Dať si rum. Práve výrobcovia rumu alebo whisky na zatvorených pivovaroch zrejme zarobia.

"Voľby sa blížia, takže sa to určite vyrieši. Nikto nebude kvôli tomuto riskovať svoju funkciu," verí však Vera v návrat zlatého bohatstva, ktorého spotreba v krajine patrí podľa webu Independent k najvyšším na svete.

Pri rabovaní zomrel človek. Maduro ďalej znárodňuje
Vo venezuelských obchodoch už dlhší čas kvôli nízkym cenám ropy, prepadu meny a cenovým reguláciám chýbajú aj základné tovary, ako je múka alebo olej, a postupne na nákupných zoznamoch pribúdajú ďalšie položky, ktoré sa nedajú zohnať. Od začiatku roka to sú aj kondómy a antikoncepčné tabletky.

V piatok 31. júla sa do skladu supermarketu v meste Ciudad Guayana na juhovýchode krajiny vlámala skupina ľudí. Pri strete s políciou zomrel dvadsaťjedenročný muž na následky strelnej rany do hrude, informovala agentúra Reuters.

Podľa Madura mnoho podnikateľov vedie "ekonomickú vojnu" a zámerne robí z nakupovania "nočnú moru" pre obyvateľstvo, ktoré musí stáť nekonečné rady. Podnikatelia majú tajné dohody s politickou opozíciou v snahe zosadiť vládu, tvrdí prezident.

Venezuela preto pristúpila k zoštátňovanie podnikov. Vo februári nariadila znárodnenie reťazca supermarketov Día Día.

01 - Modified: 2007-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Texty piesní - Horkýže Slíže
01 - Modified: 2020-02-13 06:25:56 - Feat.: - Title: Guaidó bránil sankcie zavedené proti režimu prezidenta Madura 02 - Modified: 2019-08-06 05:19:09 - Feat.: - Title: Trump nariadil zmrazenie všetkého majetku venezuelskej vlády na území USA 03 - Modified: 2019-06-30 18:58:04 - Feat.: - Title: Guaidó žiada vyšetriť príčiny smrti kapitána obvineného z prevratu vo Venezuele 04 - Modified: 2019-06-26 20:47:48 - Feat.: - Title: Venezuelská vláda tvrdí, že zmarila pokus o vojenský prevrat s cieľom zavraždiť Madura 05 - Modified: 2019-06-09 06:41:38 - Feat.: - Title: Po znovuotvorení hraníc vo Venezuele prúdia do Kolumbie tisíce ľudí. Kupujú lieky a potraviny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:51