StoryEditor

Buffettovo impérium zdedí „renesančný človek“

14.05.2014, 10:01
Autor:
redred

Legendárny investor a šéf megaoldingu Berkshire Hathaway Warren Buffett sa už na konci roka 2011 nechal počuť, že by bol rád, keby ho v budúcnosti vo funkcii predsedu predstavenstva vystriedal jeho starší syn Howard. Že ste toho o Howiem, ako mu s obľubou Veštec z Omahy prezýva, doteraz veľa nepočuli? To sa zrejme budete čudovať, čo všetko už tento nenápadný muž vo svojom pracovnom i osobnom živote dokázal.

Poľnohospodár s šerifskou hviezdou

Howard Buffett, hoci sa to o ňom veľa nevie, má veľký biznis v krvi. Okrem funkcie člena predstavenstva v Berkshire Hathaway zastáva rovnakú pozíciu aj v najväčšom svetovom výrobcovi nealkoholických nápojov Coca - Cola a taktiež vo firme Lindsay Corporation vyrábajúcej zavlažovacie systémy poľnohospodárstva a bezpečnostné zariadenia pre železničnú a cestnú dopravu. A aby toho nebolo málo, vo svojom voľnom čase obhospodaruje takmer 18 tisíc akrov pôdy, na ktorých pestuje kukuricu a sóju.

Warren Buffett so synom (vľavo) a vnukom (vpravo)


Takmer 60-ročný Howard ale nie je len skúseným manažérom a úspešným farmárom. Hanbiť sa nemusí ani za svoju civilnú image. Je štedrým filantropom, aktívnym ochrancom životného prostredia a okrem iného aj dobrovoľným zástupcom šerifa vo viac než stotisícovom illinoiskom okrese Macon County.

„Ľudia sa často pýtajú: 'Howard Buffett, ten milionársky synček?' V skutočnosti je ale úplne iný. Howard je jedným z nás. Veľmi si ho vážim, je plný mladistvého entuziazmu, vždy je všade prvý a snaží sa všetkým vyjsť v ústrety," hovorí o ňom jeho priateľ a šerif okresu Macon County Tom Schneider.

Starší zo synov Warrena Buffetta je vo svojom okolí považovaný za veľkú autoritu, ktorá je od svojho otca v mnohých ohľadoch takmer na nerozoznanie. A podľa veľkej časti investorov je aj vďaka tomu skutočne tým najpravdepodobnejším kandidátom na budúceho predsedu predstavenstva Berkshire Hathaway.

Warren Buffett sa síce zatiaľ svojej vodcovskej úlohy vzdať nechce, je však potrebné brať do úvahy, že tento rok oslávi už 84. narodeniny, navyše pred dvoma rokmi prekonal rakovinu prostaty.

Renesančný človek

Ďalším silným argumentom, ktorý v prospech staršieho z dvoch synov svetového investičného guru hovorí, sú bezpochyby jeho bohaté životné skúsenosti. Howard Buffett je napríklad známy tým, že počas svojho života navštívil už viac ako 130 krajín, pričom sa patrí pripomenúť, že jeho prvá zahraničná cesta, ktorú absolvoval v 14 rokoch, viedla do vtedajšieho Československa. Už menej sa vie, že sa dokonca niekoľkokrát vydal do vojnou sužovaných afrických regiónov, kde pôsobil ako uznávaný fotoreportér.

„Človek sa prirodzené bojí, že by sa v budúcnosti do čela Berkshire mohol dostať niekto, kto by vo vlastnom záujme rozhodoval v neprospech akcionárov. Pravdepodobnosť, že sa to stane, je síce veľmi malá, napriek tomu by však bolo vhodné, aby sa Howie z pozície predsedu predstavenstva ujal funkcie ochrancu našich dlhoročných princípov," vysvetlil svoje rozhodnutie Warren Buffett pred tromi rokmi v rozhovore pre televíziu CBS.

Ako vidno, o svojom nástupcovi má Veštec z Omahy už dlhšie úplne jasnú predstavu, na dôchodok ale napriek tomu ešte ani zďaleka nepomýšľa. To hlavné, teda termín veľkej rošády, si totiž aj po doteraz poslednom výročnom stretnutí akcionárov Berkshire Hathawa , ktoré sa uskutočnilo na začiatku mája, necháva stále pre seba.

Zdroj: WSJ

01 - Modified: 2006-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tip dňa
01 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 02 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Buffett akoby vlastnil celé Slovensko. Zarába na Apple aj American Express, no milovaná Coca-Cola ho zradila 03 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 04 - Modified: 2023-12-01 12:55:21 - Feat.: - Title: Čierny utorok pre investorov 05 - Modified: 2023-11-15 15:08:41 - Feat.: - Title: Spoločnosť Warrena Buffetta predala podiely vo viacerých firmách, teraz hromadí hotovosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:52