StoryEditor

Rusko stála vojna s Ukrajinou takmer miliardu, vyplýva z materiálov Nemcova

12.05.2015, 09:50
Autor:
redred

Vojna na východe Ukrajiny stála Rusko počas desiatich mesiacov približne miliardu eur. Vyplýva to zo správy pod názvom "Putin. Vojna", ktorú vypracovala skupina expertov s využitím materiálov zozbieraných bývalým predákom ruskej opozície Borisom Nemcovom. Ten bol zavraždený vo februári tohto roka v Moskve neďaleko Kremľa.

Podľa ruskej agentúry RBK správa hovorí o stratách ruského rozpočtu a armády kvôli ruskej anexii ukrajinského Krymu a následnej "účasti vo vojenskej kampani" v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Hodnotenie toho, koľko stojí Rusko vojna s Ukrajinou, vypracoval ruský ekonóm Sergej Alexašenko na základe materiálov pozbieraných zavraždeným opozičníkom Borisom Nemcovom.


Prečítajte si aj: V Moskve zastrelili veľkého Putinovho kritika Borisa Nemcova



Proruskí separatisti. Snímka: Reuters

Vyše 900 miliónov eur sú podľa Alexašenka náklady na podporu dobrovoľníkov a povstalcov a na prevádzku a údržbu techniky. Výdavky určené pre utečencov z regionálnych rozpočtov od júla minulého roka dosiahli vyše miliardy eur.

Okrem toho ruský ekonóm spočítal, že od anexie Krymu ruskí občania prišli zo svojich miezd o dva bilióny rubľov a z úspor o 750 miliárd rubľov.

Základ týchto výpočtov podľa ekonóma vychádza z dodatočného zvýšenia cien o 5,5 percenta v dôsledku západných sankcií voči Rusku a odvetného embarga z ruskej strany.

Správa sa ďalej zameriava aj na počet ruských vojakov, ktorí zomreli na východe Ukrajiny, píše agentúra RBK. Najmenej 150 ich zomrelo v auguste minulého roka. V januári a februári tohto roku potom zomrelo 70 ruských vojakov pri obrane mesta Debaľceve.

Rodiny vlani zabitých vojakov už dostali kompenzáciu vo výške dvoch miliónov rubľov. Vyplatenie odškodného za tohtoročné obete bojov však podľa správy doteraz neprebehlo.

Podľa agentúry RBK sa príbuzní báli kauzu zverejniť, pretože im úrady dali podpísať vyhlásenie o mlčanlivosti a okrem toho sa im aj vyhrážali podaním trestného oznámenia, pričom ako argument využívali prípad Svetlany Davydovovej, ktorá bola v Rusku obvinená z vlastizrady v prospech Ukrajiny za to, že vlani v apríli varovala ukrajinských diplomatov pred možnou ruskou intervenciou v Donbase.

Po tom, ako sa Nemcov v noci na 28. februára stal obeťou vraždy, sa príbuzní prestali domáhať kompenzácií od štátu. Ich právnik pre RBK vysvetlil, že "ak si Nemcova dovolili zastreliť priamo pri kremeľských hradbách, s našimi klientmi by si mohli urobiť, čo by sa im zachcelo".

Ruský politológ Valerij Chomiakov, ktorý sa kedysi s Nemcovom angažoval v strane Zväz pravicových síl, ocenil túto i predchádzajúce Nemcovove správy, napríklad o neefektívnej operácii na záchranu rukojemníkov v moskovskom divadle na Dubrovke, keď sa mu od očitých svedkov či lekárov podarilo získať veľmi dôležité fakty.

Nemcovove správy zohrávajú dôležitú rolu v informovaní verejnosti a v osvete, vyhlásil Chomiakov. Súčasne však vyjadril pochybnosť, či budú mať vplyv na situáciu v krajine alebo vyvolajú záujem jej vedenia o samotný dokument.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:46