StoryEditor

Obama vyzval elitné firmy v USA: Prijímajte nezamestnaných

01.02.2014, 11:52
Autor:
redred
Podľa prezidenta USA sú nezamestnaní ľudia diskriminovaní. „Je to krutá, bezvýchodisková situácia.“

Prezidentovi USA Barackovi Obamovi sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť Kongres, aby podporu v nezamestnanosti brali aj tento rok ľudia, ktorí sú bez práce dlhšie ako pol roka. Zrušenie tejto podpory sa vlani týkalo 1,6 milióna Američanov. Tento počet by sa do konca tohto roka mohol zvýšiť až na 4,9 milióna ľudí, pretože aj v zlepšujúcej sa americkej ekonomike prácu najhoršie zháňajú dlhodobo nezamestnaní.

Americký prezident Barack Obama sa stretol s riaditeľmi dvadsiatich veľkých amerických spoločností v rámci snáh svojej administratívy o zníženie počtu dlhodobo nezamestnaných. Obama tiež vydal nariadenie, podľa ktorého federálne úrady nesmú pri nábore zamestnancov diskriminovať dlhodobo nezamestnaných.

Je to krutá, bezvýchodisková situácia,“ povedal Obama po stretnutí. „Čím dlhšie ste nezamestnaní , tým sa zdáte byť menej zamestnateľnosť.“ Na stretnutí boli vedúci predstavitelia firiem ako je eBay, Boeing, Bank of America, McDonalds a Marriott International. Patria medzi približne tristo spoločností, ktoré sa zaviazali pri nábore nových zamestnancov zamerať sa na ľudí, ktorí sú bez práce dlhšie ako šesť mesiacov.

Len preto , že ste nejakú dobu bez práce, neznamená, že neviete tvrdo pracovať,“ povedal Obama. „Znamená to len, že ste mali smolu alebo ste pracovali v nesprávnom odvetví alebo žijete v oblasti, kde je oživenie pomalšie ako inde,“ dodal.

Podľa Obamova hlavného ekonomického poradcu Genea Sperlinga by nezamestnanosť , ktorá je teraz na úrovni 6,7 percenta , mohla klesnúť na päť percent, keby sa podarilo odstrániť prekážky dlhodobo nezamestnaných.

Biely dom citoval štúdiu univerzity v Toronte, ktorá potvrdzuje zaujatosť firiem voči dlhodobo nezamestnaným. Vedci z Toronta rozoslali firmám ponúkajúcim prácu v asi stovke miest dvanásťisíc fiktívnych životopisov. Niektoré životopisy uvádzali, že kandidát je nezamestnaný len krátko, zatiaľ čo na iných bolo u kandidáta s rovnakou kvalifikáciou, vzdelaním a skúsenosťami uvedené, že je bez práce niekoľko mesiacov.

Kandidátom, ktorí boli bez práce osem mesiacov, sa potenciálni zamestnávatelia ozvali o 45 percent menej často než krátkodobo nezamestnaným. „Je to dosť presvedčivý dôkaz toho, že fakt dlhodobej nezamestnanosti znamená nevýhodu,“ dodal Sperling.

zdroj: e15

01 - Modified: 2005-12-30 21:31:56 - Feat.: 0 - Title: Moravu a Slezsko ochromily další přívaly sněhu
01 - Modified: 2023-12-04 23:05:00 - Feat.: - Title: Americká ikona JFK: Populárny prezident v detstve takmer podľahol ťažkej chorobe, nikdy už celkom nevyzdravel 02 - Modified: 2023-11-23 05:55:01 - Feat.: - Title: Máte pravdu, v Dallase ma naozaj majú radi, usmieval sa Kennedy. O niekoľko sekúnd ho zasiahla prvá strela 03 - Modified: 2023-06-23 12:50:31 - Feat.: - Title: Ponorka Titan dostala viac pozornosti ako stovky nezvestných migrantov. Obama kritizuje ignoráciu 04 - Modified: 2023-06-08 07:35:00 - Feat.: - Title: Sen Roberta Kennedyho o Bielom dome ukončil atentát, vrah naňho strieľal v hotelovej kuchyni 05 - Modified: 2023-04-05 11:00:17 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Nedôveryhodný svedok, nedávny precedens. Obžaloba Trumpa stojí na vode
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:08