StoryEditor

Nemecko rozhnevalo svojich susedov. Tí sľubujú odvetu

13.07.2014, 00:00
Autor:
RedRed
Nemecké plány na spoplatnenie všetkých ciest, na ktoré doplatia len cudzinci, pobúrilo susedné krajiny.

Kým Dánsko, Holandsko a Rakúsko hrozia odvetnými krokmi, Česi a Poliaci zaujali zmierlivejší postoj. Informuje o tom portál E15. 

"Ak Nemci zavedú diskutované cestné poplatky, ktoré by museli platiť dánski motoristi, musíme zvážiť protiťah," povedal denníku Berlingske Kristian Pihl ​​Lorentzen, dopravný expert najväčšie dánskej strany Venstre. 

Podľa dánskej automobilovej asociácie FDM môže nemecký krok vyvolať vlnu zavádzaní podobných opatrení v celej Európe. "Obávame sa, že európski vodiči sa stanú dojnou kravou, ktorú budú jednotlivé krajiny dojiť zavádzaním poplatkov, kedykoľvek začnú ich zdroje vysychať," vyhlásil hovorca asociácie Torben Kudsk. 

Rakúska ministerka dopravy Doris Bures už skôr pohrozila, že Viedeň využije "všetky prostriedky", aby nemecký plán zablokovala, vrátane žaloby na Európskom súdnom dvore. "Máme spojencov. Holanďania naznačili, že sa k nám pridajú, "uviedla. 

Holanďania spísali petíciu 
Tiež Holanďania dali najavo svoju nevôľu. Kráľovský holandský automobilový klub zahájil online petíciu, ktorú od utorka podpísalo už 27-tisíc ľudí. 

Český Ústredný automotoklub sa síce stavia proti "znevýhodnenie českých motoristov v ostatných krajinách", zároveň ale poukazuje na vysoké náklady, ktoré si vyžiada údržba nemeckých ciest, a upozorňuje, že chce Nemecko vybrané peniaze investovať späť do ciest. "Tým sa zvýši pohodlie, rýchlosť cestovania a predovšetkým bezpečnosť aj českých motoristov, čo ÚAMK ako ich zástupca, takisto vníma," uviedlo združenie. 

Cudzinci zaplatí až 100 eur za rok 
Plán nemeckého ministra dopravy Alexandra Dobrindta (CDU) počíta s cenou známky až 150 eur za rok. O rovnakú sumu by zároveň mala klesnúť cestná daň, aby na zavedenie známok nedoplatili nemeckí vodiči. 

Cudzinci by za desaťdňovú známku zaplatili desať eur, za dvojmesačné 20 eur. Celoročná vineta pre cudzincov bude stáť maximálne 100 eur. Presné ceny sa budú odvíjať od emisnej normy, ktorú plní dané vozidlo, a objemu jeho motora. Lacnejšie známky pre ekologickejšie vozidlá bude možné kúpiť na internete, na čerpacích staniciach sa budú predávať len známky za plnú cenu. 

Plány Berlína kritizujú aj nemeckí Zelení. Podľa šéfa parlamentnej frakcie strany Antona Hofreitera ide o "absurdný, úplne nezodpovedný koncept, ktorý v tejto forme nemá v Európe obdobu". Predovšetkým pre prihraničné regióny vraj bude mať zavedenie cestných známok ekonomické vplyvy.

01 - Modified: 2006-08-02 10:21:17 - Feat.: 0 - Title: Najkvalitnejšie sú ázijské autá, tvrdí prieskum
01 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 02 - Modified: 2024-04-12 14:18:00 - Feat.: - Title: Slováci sa pri vládou nariadenom zdražovaní masovo vynašli. Ukrátili tak štát o milióny 03 - Modified: 2024-04-05 07:54:29 - Feat.: - Title: Kríza, aká tu ešte nebola. Ambulancie volajú po zmene, inak to pocítia naše peňaženky 04 - Modified: 2024-03-28 10:07:40 - Feat.: - Title: Podnikáte? Ak nepredložíte daniarom transferovú dokumentáciu, dostanete mastnú pokutu 05 - Modified: 2024-03-17 16:18:24 - Feat.: - Title: Na D1 pred Bratislavou platí znížená rýchlosť a zúžené jazdné pruhy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:54