StoryEditor

Bulat Utemuratov, miliardár, ktorý „nepozná“ prezidenta

10.06.2014, 13:11
V Kazachstane je len hŕstka ľudí so statusom miliardár. Prezidentove dcéry, ich manželia, synovec. Jeden z nich sa však z tohto obrázka vymyká.

Bulat Utemuratov sa dokázal vypracovať do klubu deviatich núl vlastnými silami, aj keď s požehnaním vládcu Nursultana Nazarbajeva.

Prvý milión
Bulat Utemuratov bol kazašským ministrom financií ešte v čase Sovietskeho zväzu. Keď ho krátko po osamostatnení Kazachstanu požiadali o vycestovanie do Európy a založenie prvej obchodnej komory, nadšený nebol. „Pomyslel som si: No, teraz som v keli, chcú, aby som odišiel do exilu,“ povedal Bulat agentúre Bloomberg. Kolega ho však presvedčil, nech to berie ako príležitosť. A mal pravdu.

Bulat strávil niekoľko rokov vo Viedni, kde dohodol vôbec prvú medzinárodnú pôžičku v banke Creditanstalt. A popritom si rozbiehal vlastný biznis. Kazachstan je krajina mimoriadne bohatá na prírodné zdroje. Má až štyri percentá svetových zásob zinku a veľmi bohaté zásoby ropy, zemného plynu a kovov. Utemuratov kupoval kovy v Kazachstane a predával ich do Európy so slušnou maržou. Tak si podľa vlastných slov zarobil svoj prvý milión. Dnes má jeho majetok podľa Bloombeg Billionaire indexu 3,4 miliardy.

Od predavača k miliardám
Keď bol Bulat mladý, viedol malý štátny obchod s potravinami v centre Alma-Aty. O tom, že bude ministrom či dokonca vyslancom v Rakúsku a vo Švajčiarsku, sa mu ani nesnívalo. V krajine helvétskeho kríža založil veľvyslanectvo a vybudoval významné vzťahy s miestnymi firmami ako Nestlé či strojársku firmu ABB, dokonca sa dohodol s finančným domom Credit Suisse na vydaní prvých kazašských dlhopisov. Ťahalo ho to však domov, do krajiny, ktorá vďaka nerastnému bohatstvu začala prosperovať.

Utemuratov po príchode založil banku ATF a investoval do rôznych odvetví, napríklad hotelov, ťažby kovov a ropy, realít či oblasti telekomunikácií. Vlastní dvoch mobilných operátorov, jedného doma v Kazachstane a druhého v susednom Kirgizsku. Ako sám vraví, za všetko, čo dosiahol na domácom trhu, vďačí skúsenostiam v zahraničí. „Do Kazachstanu som sa vrátil ako sebavedomý, sebaistý človek. Už som sa nebál nikoho a ničoho,“ povedal pre Bloomberg.

Modrá, zlatá, biela
Pri listovaní v zozname kazašských miliardárov sa zdá, že takýto prestížny status sa v tejto krajine dá dosiahnuť, iba ak ste rodina s prezidentom. Bulat Utemuratov síce nie je s vládcom Nazarbajevom nijako spriaznený, no je jeho obľúbencom. Bez jeho priazne to jednoducho nejde. Aj ďalší dvaja miliardári, Timur Kulibajev a jeho žena Dinara, pracujúci vo vysokých funkciách Bulatovej banky ATF, sú prezidentova dcéra a zať. Utemuratov sa síce snaží zmeniť tvár kazašského biznisu, no vymaniť sa spod vplyvu vládcu nie je ľahké. Kancelárske budovy, ktoré patria jeho firmám, sú v obľúbených Nazarbajevových farbách – modrej a zlatej. A neodopiera si ani populárnu zábavku kazašských miliardárov, a to pozývanie svetových hviezd. Na narodeniny mu hrala kapela Pet Shop Boys a vystupovali tam aj Elton John a Nelly Furtado. Okrem toho je Utemuratov veľký fanúšik tenisu, predseda Kazašskej tenisovej federácie a dobrý priateľ Rafaela Nadala.

Transparentný Kazachstan
Bulat Utemuratov nie je úplne typický kazašský podnikateľ, ktorý kontroluje štátnu firmu. Ide vlastnou cestou. Aktívne tlačí na to, aby bola miestna ekonomika transparentnejšia. „Stále máme problém s investormi. Neveria nám,“ posťažoval sa. Preto sa snaží stransparentniť aspoň svoje podnikanie. „Nemám čo skrývať,“ dodáva s tým, že začal od seba. „Po kríze som zistil, že nie je dobré zatajovať vlastnícku štruktúru. To je u nás v Kazachstane národný šport. Každý tají, koľko má peňazí. V ATF som to zmenil,“ hovorí.

Kto je Bulat Utemuratov
Bývalý učiteľ a šéf obchodu s potravinami, ktorý sa stal ministrom financií a veľvyslancom vo Švajčiarsku. Bol prvý človek, ktorý vybavil prvú zahraničnú pôžičku a dlhopisy pre Kazachstan. Zbohatol na predaji kovov, ktoré kupoval doma a predával v zahraničí. Väčšinu majetku však získal predajom banky ATF talianskej skupine UniCredit. Vlastní viacero luxusných hotelov v Rusku, Kazachstane a susedných štátoch, dvoch mobilných operátorov a viacero ťažobných firiem, ktoré patria do skupiny významnej svetovej ťažobnej firmy Xstrata. Je ženatý a má jedného syna.

01 - Modified: 2006-06-20 14:34:00 - Feat.: 0 - Title: Do parlamentu sa dostalo 84 poslancov, ktorí v snemovni už pôsobili
01 - Modified: 2023-11-23 10:30:00 - Feat.: - Title: Američan žil v mobilnom dome bez televízora či počítača. Po smrti vyšlo najavo, že bol milionár a všetky peniaze odkázal mestu 02 - Modified: 2023-11-02 09:51:37 - Feat.: - Title: Najbohatší mileniál si od prevzatia obrej spoločnosti pripísal svoju prvú „výplatu“. Dedič Red Bullu získal pol miliardy eur 03 - Modified: 2023-07-10 08:30:00 - Feat.: - Title: Self-made milionár sa podelil o radu pre mladých ľudí. Ak chceš mať kopu peňazí, musíš urobiť túto konkrétnu vec 04 - Modified: 2023-05-30 13:16:48 - Feat.: - Title: Vodič autobusu vyhral v lotérii rovný milión, keď čakal na kebab. Ďalší deň prišiel normálne do práce 05 - Modified: 2023-02-20 23:01:30 - Feat.: - Title: Odísť na dôchodok s miliónom eur na účte? Začať sporiť stačí aj vo veku tridsať rokov (infografika HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:27