StoryEditor

Lagardeová varovala pred americkým dlhovým stropom

03.10.2013, 20:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Neúspech rokovaní o zvýšení dlhového stropu USA môže poškodiť nielen Spojené štáty, ale aj globálnu ekonomiku. Cituje dnes agentúra Reuters z vyhlásenia generálnej riaditeľky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej pred plánovaným spoločným zasadaním fondu a Svetovej banky, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň.

Republikánski a demokratickí lídri v americkom Kongrese stále nenašli kompromisné riešenie, ktoré by viedlo k obnoveniu financovanie federálnych úradov v USA. Státisíce zamestnancov štátnej správy tak muselo zostať aj dnes, už tretí deň, na neplatenej dovolenke.

Takzvaný "shutdown" (zastavenie financovania federálnych úradov) zatiaľ americkej ekonomike nespôsobil z krátkodobého hľadiska žiadne vážnejšie škody. Ale, ak Kongres do 17. októbra neschváli ani zvýšenie dlhového stropu USA, globálne trhy sa poriadne zatrasú.

Podľa amerického ministerstva financií USA dosiahnu limit pre výšku štátneho dlhu, ktorý je momentálne na úrovni 16,7 bilióna USD (12,28 bilióna eur) v odhadovanom termíne, teda 17. októbra. A ak Kongres tento limit dovtedy nezvýši, americkej vláde v priebehu pár týždňov dôjdu peniaze na zaplatenie účtov a nebude si môcť požičať ďalšie na trhu.

Lagardeová dodala, že doterajšia fiškálna konsolidácia už dosť zabrzdila rast amerického hospodárstva. Americký Kongres sa totiž už začiatkom tohto roka nedokázal dohodnúť na balíku úsporných opatrení. V USA tak od 1. marca vstúpili do platnosti plošné úsporné opatrenia, ktoré automaticky znížili výdavky vlády o 85 miliárd USD. MMF preto očakáva, že ekonomika USA v tomto roku expanduje o menej ako 2 % a v nasledujúcom roku sa jej rast zrýchli o zhruba 1 percentuálny bod.

Lagardeová sa dnes vyjadrila aj k vývoju v ďalších veľkých globálnych ekonomikách a skonštatovala, že v eurozóne aj v Japonsku je už badať pokrok. Zároveň ale pripomenula, že ešte nejaký čas potrvá, kým sa rast ich hospodárstva stabilizuje.

Eurozóna v 2. štvrťroku prekonala recesiu po šiestich kvartáloch vytrvalého poklesu. Podľa MMF, na budúci rok by sa mal výkon jej hospodárstva zvýšiť o takmer 1 %. Menová únia však musí vyriešiť problémy svojho bankového sektora, aby sa dočkala úplného uzdravenia.

Aj Japonsku priniesol balík masívnych finančných stimulov na podporu hospodárstva úspech. Po dekáde deflácie a slabého výkonu dosiahol rast hrubého domáceho produktu (HDP) ázijskej krajiny približne 1 %.

"Obdobie deflácie sa končí a vo vzduchu je cítiť optimizmus," skonštatovala v súvislosti s vývojom v Japonsku šéfka MMF.

Zdôraznila však, že na transformujúce sa ekonomiky malo negatívny vplyv už vyhlásenie americkej centrálnej banky, ktorá zvažovala, že koncom roka obmedzí podporu ekonomiky. To primälo investorov, aby presunuli kapitál z rozvíjajúcich sa trhov do vyspelých štátov. To by mohlo zredukovať HDP transformujúcich sa ekonomík v tomto roku o 0,5 až 1 percentuálny bod.

Lagardeová preto Spojeným štátom odkázala, že musia brať do úvahy aj to, ako ich politika ovplyvňuje dianie na globálnych trhoch a životy ľudí na celom svete.

(1 EUR = 1,3594 USD)

01 - Modified: 2005-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schizofrénia dobročinnosti
01 - Modified: 2024-03-07 15:51:23 - Feat.: - Title: Peňazovody ostali utiahnuté. Lagardovú krvácajúca ekonomika nevydesila, úroky ponechala blízko rekordu 02 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Bankárom začali prekážať plné „termiňáky“. Zosekali úroky a čakajú na zlomové rozhodnutie centrálnej banky 03 - Modified: 2024-01-12 10:26:44 - Feat.: - Title: Úrokové sadzby ECB dosiahli vrchol, vyhlásila Lagardová 04 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 05 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Holubice porážajú jastrabov. Európa dostane v roku 2024 dôležitú vzpruhu z Frankfurtu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:17