StoryEditor

Zuckerberg prišiel o prvenstvo. Predbehol ho Američan, ktorý klamal Forbesu

03.03.2014, 12:47
Svet pozná nového najmladšieho miliardára. Je ním 23- ročný Evan Spiegel, zakladateľ Snapchatu.

Má iba 23 rokov, falošné meno a vo svete IT ho považujú za arogantného idiota. Ale podľa čínskeho rebríčka boháčov Hurun Report je najmladším miliardárom na svete. Šéf a spoluzakladateľ spoločnosti Snapchat Evan Spiegel sa preslávil najmä tým, že odmietol ponuku na kúpu jeho firmy od Facebooku, zverejnil súkromnú komunikáciu s Markom Zuckerbergom a potom oklamal milionársky magazín Forbes. Priamo na titulke.

Mladý a arogantný

Najmladší miliardár na svete má 23 rokov. Evan Spiegel je riaditeľom firmy Snapchat. Snímka: Businessinsider

Ivan Saipujier, známy skôr ako Evan Spiegel má podľa rebríčka majetok vo výške 1,1 miliardy dolárov. Zarobil na populárnej službe Snapchat. Je to vlastne klasická chatovacia apliácia, no používať ju môžu aj negramotní. Komunikuje prostredníctvom fotografií. Minulý rok Spiegel odmietol ponuku Facebooku na kúpu Snapchatu za tri miliardy dolárov. A práve tento nepodarený obchod mu zaručil povesť najväčšieho idiota medzi postavičkami IT obce. Redaktorovi časopisu Forbes, ktorý o ňom písal v rámci rebríčka „30 bohatých pod 30 rokov“ totiž povedal, že so šéfom Facebooku sa nechcel stretnúť v sídle najväčšej sociálnej siete na svete, ale že mu arogantne odkázal, nech Zuckerberg príde za ním do Los Angeles. Hneď na druhý deň sa však ukázalo, že všetko bolo inak. Spiegel utekal za Zuckerbergom takmer hneď, ako od neho dostal e-mail. Spiegel si tak utŕžil hanbu, no otriasol sa veľmi rýchlo a už dnes je podľa čínskeho rebríčka jasné, že tri miliardy od Zuckerberga nepotreboval. S majetkom 1,1 miliardy dolárov je najmladším miliardárom na svete. Predbehol tak doterajšiu jednotku, dnes už tridsaťročného Marka Zuckerberga. Spiegel však podľa výšky majetku nesiaha Zuckerbergovi ani po členky. Šéf Facebooku sedí na balíku, ktorý sa odhaduje až na 30 miliárd dolárov.

Vo svete žije takmer 1900 ľudí s majetkom väčším ako miliarda dolárov. Najbohatším mužom sa po troch rokoch opäť stal Bill Gates. Vystriedal mexického magnáta Carlosa Slima Helúa, ktorý klesol na štvrtú priečku.
Presne 1867 dolárových miliardárov, ktorí žijú v 68 krajinách, napočítali vo svete autori čínskej štúdie Hurun Global Rich List. V porovnaní s rokom 2012 ich pribudli viac ako štyri stovky, predovšetkým v USA a Číne. V rebríčku sú tiež traja Česi.

Stále vedú USA

Členovia "klubu deviatich núl" (Nine - Zero Club), ako sa rebríček Hurun niekedy nazýva, počas minulého roka znásobili svoje čisté imanie na celkových 6,9 bilióna dolárov hlavne vďaka silnému rastu na kľúčových akciových burzách. Z tejto sumy pripadá na miliardárov žijúcich v USA takmer tretina- 2,2 bilióna dolárov. Za ich rastúcim bohatstvom je predovšetkým hospodárske zotavenie v USA a pokračujúci boom informačných technológií," komentuje výsledky Rupert Hoogeverf, hlavný autor Hurun Reportu. Do čela globálneho rebríčka sa tentoraz dostal Bill Gates, zakladateľ softvérovej spoločnosti Microsoft, ktorý zhodnotil svoj majetok o viac ako štvrtinu na 68 miliárd dolárov. Po troch rokoch tak vystriedal mexického magnáta Carlosa Slima Helú, ktorý klesol na štvrtú priečku.

Gates, ktorý odstúpil z vedenia Microsoftu a venuje sa prevažne charite, zarobil predovšetkým na svojich investíciách do početných majetkových podielov. Je napríklad najväčším akcionárom (10,3 percenta) švajčiarskej firmy Givaudan, ktorej patrí približne štvrtina svetového trhu s aromatickými látkami. Od roku 2011, kedy do nej Gates kapitálovo vstúpil, jej akciový kurz stúpol o polovicu. Finančník Warren Buffett skončil na druhom mieste má o štyri miliardy dolárov menej než Gates. Tretiu priečku si udržal Španiel Amancio Ortega ovládajúci odevný koncern Inditex.

Niekto veľa získal, ďalší stratil
Ako víťaz sa môže cítiť štyridsaťtriročný Američan Elon Musk, ktorého Tesla Motors je svetovým lídrom vo výrobe elektromobilov. Muskovo imanie vďaka prudkému vzostupu akciového kurzu sa približne štvornásobilo na 6,6 miliardy dolárov. V predchádzajúcich rokoch najviac vynášali nehnuteľnosti, teraz majetok rýchlo pribúda tiež tým miliardárom, ktorí podnikajú v sektore informačných technológií. Dôkazom môžu byť zakladatelia Googlu Larry Page a Sergey Brin. Potom, čo akcie ich spoločnosti vlani vyleteli o polovicu, ich to vynieslo medzi dvadsiatku najbohatších .

Zďaleka nie všetci miliardári však boli vlani úspešní. Čisté imanie sa stenčilo 318 najbohatším ľuďom. Stratil napríklad Francúz Bernard Arnault, prezývaný "kráľ luxusu". Kvôli 11- percentnému prepadu akcií spoločnosti LVMH (najväčšieho výrobcu luxusného tovaru na svete) sa jeho majetok scvrkol asi o päť miliárd dolárov.

V rebríčku sa tento rok objavilo 482 nových tvárí, vrátane tridsaťsedemročného Jana Kouma, spoluzakladateľa firmy a tvorcu aplikácie pre zasielanie krátkych správ WhatsApp. Rodák z ukrajinského Kyjeva sa v roku 1992 spolu so svojou matkou a babičkou presťahoval do Kalifornie. Spojené štáty sú vôbec najpríťažlivejšie krajiny pre miliardarskych imigrantov. Na druhej strane - miliardári najčastejšie opúšťajú Čínu a Indiu.

Klub superboháčov s majetkom nad miliardu dolárov vlani opustilo 68 ľudí. Najvýznamnejšou figúrou medzi nimi je Brazílčan Eike Batista, ktorému v minulom rebríčku patrilo 90. miesto. Magnát, ktorý zbohatol hlavne na ťažbe ropy, plynu a kovových rúd, však svoje holdingy nerozvážnou expanziou hlboko zadĺžil. Ich akcie sa tak prudko znehodnotili.

01 - Modified: 2024-02-05 18:49:33 - Feat.: - Title: O prácu prídu stovky zamestnancov. Majiteľ Snapchatu oznámil prepúšťanie 02 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 03 - Modified: 2023-12-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Odhalili príjmy najväčších sociálnych sietí. Facebook či TikTok len na deťoch ročne zarábajú miliardy 04 - Modified: 2023-08-15 07:15:20 - Feat.: - Title: Snapchat prišiel s novinkou, ktorá odhalí nočný život užívateľov v exkluzívnom obsahu 05 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:07