StoryEditor

Obama dal Sberbank milosť

31.07.2014, 00:00
Trest pre Moskvu. Spojené štáty ukázali, ktoré banky budú čeliť sankciám.

Spojené štáty ukázali, ktoré banky budú trpieť za agresivitu Rusov na východe Ukrajiny. Administratíva prezidenta Baracka Obamu včera zverejnila mená troch bánk, ktoré budú odstrihnuté od najväčšej ekonomiky sveta. Moskovsá banka, Ruská poľnohospodárska banka a VTB bank si nebudú môcť požičiavať peniaze na finančnách trhoch v Spojených štátoch. Očakáva sa, že podobný krok dnes spraví aj Európska únia, ktorá to avizovala ešte v pondelok. Má ísť o najtvrdšie sankcie od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Obor sa nezmestil

Veľkým prekvapením však bolo, že na zoznam Spojených štátov nie je najväčšia banka v Rusku-Sberbank, v ktorej má väčšinový podiel štát. „Divím sa, že sa tam nedostala. Investori sa takého kroku pritom boja, keďže akcie Sberbank výrazne strácajú,“ skonštatoval ekonóm Moody's Analytics Tomáš Holinka. Dodal, že Sberbank sa na zozname môže objaviť v ďalších kolách rozširovania sankcií. „Američania možno teraz testujú ruskú vládu a verejnosť. Zákaz pre najväčšiu banku by bolo v prvom kole asi predsalen príliš veľké sústo,“ hovorí Holinka. 

Sberbank sa však na zoznam ani nemusí dostať. „Vyhnutie sa Sberbank môže byť spôsobené aj sčasti plánom postupného znižovania podielu štátu v banke,“ skonštatoval analytik Capital Markets Lukáš Lóci. Momentálne má štát v banke približne 52-percentný podiel. Analytici sa zhodujú, že sankcionované banky budú s najväčšou pravdepodobnosťou čeliť znižovaniu ziskov.

Slovensko mimo ohrozenia

Zoznam konkrétnych bánk z Ruska, na ktoré uvalí sankcie samotná Európska únia včera ešte nebol známy. Národná banka Slovenska však upozornila, že našej krajiny sa sankcie proti bankám priamo nedoktnú. A to aj v prípade, ak by na čiernej listine figurovala Sberbank. „Sankcie sa nevzťahujú na dcérske spoločnosti ruských bánk, ktoré pôsobia v Európskej únii.

Na Slovensku nepôsobí žiadna banka, ktorej by sa tieto sankcie týkali,“ vyhlásila banka. Ak by sa tak na zozname z dielne Bruselu objavila aj Sberbank, jej dcérskej spoločnosti u nás sa trest priamo nedotkne.

Okrem bankovníctva však zavádza Brusel aj embargo na obchodovanie s vojenskou technikou a znemožňuje transport vyspelých ťažiarenských technológií do Ruska.

01 - Modified: 2006-08-28 17:59:00 - Feat.: 0 - Title: Poliaci budú mať biometrické pasy
01 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 02 - Modified: 2024-04-23 13:29:43 - Feat.: - Title: Výsledok úspešnej práce. Najväčšia ruská banka Sberbank vyplatí za minulý rok rekordnú dividendu 03 - Modified: 2024-02-28 13:43:24 - Feat.: - Title: Ruská Sberbank láme rekordy, zisk banky vzrástol oproti roku 2022 až päťnásobne 04 - Modified: 2024-02-28 14:38:09 - Feat.: - Title: Kmotrík o treste pre Slovan: Stav vecí sa nemení, ide len o dočasný zákaz. Robí sa z toho zbytočne veľká veda 05 - Modified: 2024-02-27 17:01:25 - Feat.: - Title: Slovan dostal tvrdý trest od FIFA. Na dlhú dobu mu zakázali prestupy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:05