StoryEditor

Európske banky vo veľkom požičiavali. Teraz na to môžu doplatiť

04.02.2014, 13:59
Autor:
dujduj
Európske banky vo veľkom požičiavali rozvíjajúcim sa trhom. Tie sa však teraz dostali do problémov.

Rozvíjajúce sa krajiny sa dostali pod tlak potom, čo Fed znížil mesačný nákup dlhopisov o ďalších desať miliárd dolárov.  Situácia emerging markets môže mať však neblahé dôsledky aj pre európske banky. Tie podľa Banky pre medzinárodne vyrovnanie platieb (BIS) požičali subjektom rozvojových krajín takmer 3,4 bilióna dolárov. Ide o štyrikrát väčšiu sumu, akú im požičali banky americké.

Európsky bankový sektor sa tak po mesiacoch pokoja môže opäť dostať od nepokojných vôd. Podľa analytikov oslovených agentúrou Reuters ohrozujú európske banky najmä otrasy na trhoch krajín ako je Turecko, India, Juhoafrická republika alebo Brazília.

Medzi banky, ktoré sú najviac ohrozené situáciou emerging markets patria španielske BBVA a Santander, rakúska Erste Bank, talianska UniCredit a britské HSBC a Standard Chartered. Môže to byť však problém aj pre európske bankovníctvo ako celok, ktorého bilanciu sa tento rok chystá tvrdo preveriť ECB.

"Otrasy na emerging markets v tomto roku považujeme za reálny zdroj obáv," povedal agentúre Reuters analytik Deutsche Bank Matt Spick. "Keď sa výrazné kolísanie mien spojí s oslabením príjmov a nárastom zlých úverov, je to pre angažovanej banky hrozba," dodal analytik.

Emerging markets sa tento rok dostali pod tlak najme kvôli krokom Fedu a útlmu čínskej ekonomiky. Prepady mien v Turecku či Argentíne prehĺbili odliv investorov z väčšiny týchto krajín v Latinskej Amerike, východnej Európe aj v Ázii. Na obranu proti prepadu svojich mien potom Turecko, India a Juhoafrická republika zvýšili úrokové sadzby, investorov to ale veľmi neupokojilo.

 Aj napriek súčasnej turbulencii je podľa Jaroslava Brychtu z X-Trade Brokers vplyv na bilancie komerčných bánk zatiaľ obmedzený. "Problémy na emerging markets trhoch sa totiž tamojšieho dlhopisového trhu dotýkajú relatívne málo," dodáva Brychta.

Európske banky majú na rozvíjajúcich sa trhoch dvanásť percent svojich aktív. Vďaka tamojším nadpriemerným výnosom na nich však banky vytvárajú až štvrtinu svojich ziskov.

01 - Modified: 2006-01-08 20:20:53 - Feat.: 0 - Title: Zmarenie dovolenky sa asi ťažko vysúdi
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:12