StoryEditor

ČEZ cúva. Pre spor Fica s Enelom

24.04.2015, 00:00
Taliansky investor predáva svoj väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach, český výrobca elektriny zvažuje, že ponuku nepredloží.

Keď nás tam váš štát nechce, nebudeme sa k vám hrnúť. Takýto odkaz v skratke vysiela český výrobca elektriny ČEZ Slovenským elektrárňam. V nich totiž predáva väčšinový vlastník – taliansky Enel – svoj 66-percentný podiel. Zvyšok dominantného výrobcu elektriny na Slovensku vlastní štát. „Vždy sme hovorili, že chceme, aby akúkoľvek transakciu prijali obaja akcionári, a teda aj slovenská vláda. Nevieme si totiž predstaviť vstup do Slovenských elektrární proti vôli slovenskej strany,“ povedal manažér mediálneho útvaru ČEZ Ladislav Kříž. O podaní ponuky ešte stále podľa neho rozhodujú, ale vzhľadom na vyjadrenie premiéra Roberta Fica je vraj málo pravdepodobné, že o podiel v elektrárňach prejavia záujem.

Naša vláda bude podľa premiéra bojkotovať predaj podielu Slovenských elektrární. Fico pred týždňom varoval Enel, aby sa vzdal predaja svojho podielu v elektrárňach, kým si voči Slovensku nesplní záväzky. „Nieže žiadam, ale veľmi dôrazne varujem taliansku spoločnosť Enel, že ak sa rozhodne predávať akcie Slovenských elektrární, len tak ľahko od zodpovednosti neutečú. Majú na krku dostavbu tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach, tak nech sú takí láskaví a naštartujú si svoje talianske mozgy a nech to dokončia. Potom nech uvažujú o tom, čo ďalej so Slovenskými elektrárňami,“ povedal Fico.

Záujem iných investorov pretrváva

Ponuky o kúpu podielu v Slovenských elektrárňach môžu záujemcovia predložiť do 9. mája 2015. Ďalší záujemca, český Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý ovládajú podnikateľ Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a J & TPrivateEquity, svoj záujem potvrdzuje. „EPH sa zúčastňuje na procese predaja a preveruje, či nie je možné nájsť riešenie, ktoré by bolo v záujme Slovenska i Enelu, v ktorom by mohlo EPH hrať zmysluplnú úlohu,“ potvrdil hovorca EPH Daniel Častvaj. Medzi ďalších uchádzačov patrí aj fínska firma Fortum, z ktorej nás informovali, že sa z dôvodu prebiehajúcich rokovaní k situácii nebudú vyjadrovať. Záväznú ponuku avizovalo aj maďarsko-slovenské konzorcium, ktoré zahŕňa energetickú firmu MVM Group a Slovnaft patriaci do skupiny MOL. „Konzorcium Slovnaft a MVM Group majú naďalej záujem o kúpu podielu spoločnosti Enel v Slovenských elektrárňach. Naším cieľom je pripraviť ponuku a dohodnúť taký systém garancií, ktorý zabezpečí dokončenie tretieho a štvrtého bloku Jadrovej elektrárne Mochovce,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.


Čítajte aj:

Záujemcovia sa nájdu, rozhodne cena

Chronológia privatizácie a predaja Slovenských elektrární


Samotný Enel sa k Ficovým vyhláseniam nevyjadruje. Podľa advokáta Martina Javorčeka tieto postoje štátu neoslabujú záujem investorov, ale na budúcu cenu podielu v elektrárňach majú negatívny vplyv. „Ich záujem je ovplyvnený iba kvalitou ekonomických a právnych parametrov budúceho vývoja Slovenských elektrární,“ dodal. To znamená, že investori budú chcieť Talianom zaplatiť čo najmenej. „A ak budú Taliani v otvorenom konflikte s vládou, čo sa už deje, potom aj investor môže tento argument použiť, aby podiel nadobudol čo najvýhodnejšie,“ myslí si Javorček.

 

Štát vs. české firmy

Kúpa podielu v Slovenských elektrárňach je pre zahraničných investorov podľa konateľa spoločnosti Energy analytics Michala Hudeca zaujímavá, pretože ponúka okrem rozostavaných Mochoviec aj ďalšie zdroje na báze vody, jadra a dokonca dotovaného uhlia. „Napriek nelichotivým podmienkam na trhu je toto stále spôsob, ako sa dá zarobiť,“ dodal.

Ak by hrozilo, že Smer nebude tvoriť po budúcich voľbách vládu, potom sa môže stať, že EPH alebo ČEZ kúpia podiel od Enelu ešte pred voľbami, myslí si Javorček. Iného reálneho záujemcu tu nateraz nevidí. Ani možnosť, že by štát kúpil podiel v Slovenských elektrárňach a stal sa ich celým vlastníkom, nepovažuje za pravdepodobnú. Hudec však upozorňuje na záujem štátu posilniť svoju pozíciu vo firme. „Neznamená to však, že musí kupovať celý podiel,“ uzavrel.

01 - Modified: 2007-05-17 05:42:00 - Feat.: 0 - Title: Výsledky 11. kola jarnej časti futbalovej Corgoň ligy
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:32