StoryEditor

Koniec štátneho monopolu. Čína povolila súkromné banky

12.03.2014, 06:48
Autor:
slsl

Čína opatrne otvára strážený bankový sektor súkromným investorom. Čínski regulátori vybrali niekoľko domácich firiem, aby investovali do prvých piatich čínskych bánk v súkromnom vlastníctve. Tie majú v štyroch regiónoch otestovať, ako by prípadne súkromné ​​bankové domy v krajine fungovali.
Čínska komisia pre reguláciu bánk (CRBC) menovala celkom desať spoločností, ktoré sa do pilotného projektu môžu zapojiť. Je medzi nimi aj spoločnosť Alibaba, čo je jeden z najväčších internetových predajcov na svete. Do projektu sa má zapojiť aj spoločnosť Tencent Holdings, ktorá je prevádzkovateľom najobľúbenejších internetových hier v Číne.
Obe tieto firmy už poskytujú internetové finančné služby s vyššími úrokmi ako štátne banky a súperia s nimi o klientov. Alibaba uviedla, že chce s ďalším vybraným podnikom, výrobcom autodielov Wanxiang China Holdings, vytvoriť banku, ktorá bude on - line poskytovať pôžičky malým firmám.
Projekt je súčasťou rozsiahleho programu reforiem, ktoré čínska vláda oznámila vlani. Obhajcovia reforiem sa sťažujú, že štátne banky bránia ďalšiemu vývoju ekonomiky. Požičiavajú totiž skôr štátnym podnikom ako podnikateľom, ktorí vytvárajú nové pracovné miesta.
Chystané banky by mali fungovať nezávisle a v súlade s trhovými princípmi, povedal predseda Čínskej komisie pre reguláciu bánk (CRBC) Šang Fu - lin. Každá nová banka bude podľa neho musieť mať najmenej dvoch súkromných investorov.
O tom, že chce Čína čo najskôr liberalizovať svoj ​​bankový sektor, svedčí aj to, že guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao - čchuan dnes vyhlásil, že do dvoch rokov by sa mala uvoľniť tvorba úrokových sadzieb z vkladov. Potom si budú môcť banky samy určovať všetky úrokové sadzby.
"Liberalizácia úrokových sadzieb z vkladov je v našom programe. Osobne si myslím, že je veľmi pravdepodobné, že sa uskutoční do jedného až dvoch rokov," vyhlásil presne Čou. Dodal, že očakáva zvýšenie úrokov z vkladov.
Peking oznámil rozsiahle reformy koncom minulého roka v rámci posunu ekonomiky od závislosti na investíciách a vývoze na vyššie zameranie na spotrebu a služby. Vývoz a investície tiahli ekonomický rast krajiny po tri desaťročia, vláda však teraz dúfa, že domáca spotreba a služby jej pomôžu k udržateľnému dlhodobému rastu.

01 - Modified: 2006-02-23 09:59:35 - Feat.: 0 - Title: Slováci potvrdili výskyt smrtícího viru H5N1
01 - Modified: 2024-03-11 12:49:44 - Feat.: - Title: Raiffeisen odmieta správy o hrozbe sankcií zo strany Spojených štátov. Sú nepravdivé, tvrdí banková skupina 02 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Pre banky sme najmenej atraktívna krajina 03 - Modified: 2023-08-23 12:59:46 - Feat.: - Title: Banky odmietli diskutovať s politikmi, môže sa im to vrátiť, vyhlásil Kollár 04 - Modified: 2023-08-10 06:36:33 - Feat.: - Title: Nehľadajme senzáciu tam, kde nie je 05 - Modified: 2023-08-01 10:03:42 - Feat.: - Title: Finta, ktorou banky dosahujú zisky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:15