StoryEditor

V "ruskom Las Vegas" rozdávali hráčom autá, teraz ich opustili

26.10.2015, 17:37
Autor:
ČTKČTK
Kasína v Minsku bývali plné bohatých klientov z Moskvy. Bieloruskú metropolu preto niektorí prezývali aj "ruské Las Vegas".

Kvôli problémom Putinovej krajiny sa výrazne preriedilo množstvo hráčov. Hráčske paláce, napríklad XO alebo Carat, rozdávali automobily značky Hummer a Range Rover - len preto, aby bola osemhodinová jazda späť do Moskvy pohodlnejšia.

V samotnej Moskve je hazard ilegálny od roku 2009, napísal denník The Guardian.

Najnáruživejší hráči si vozili na víkend 100 tisíc dolárov na hazard v kasínach a prudko stúpal trh s luxusnými nehnuteľnosťami úmerne k tomu, ako si tu bohatí Rusi kupovali byty, aby si mali kam nasťahovať svoje miestne milenky.

Moskovčania zmizli

Žiarivo nasvietené kasína sú ale stále nepriehľadnuteľné v centre Minsku, kde veľmi nezapadajú medzi stalinistickú architektúru a sochy na počesť osobností zo sovietskej éry, ako bol zakladateľ tajnej polície Felix Dzeržinskij. Ale okolo herných stolov je teraz ľudoprázdno.

Počas nedávneho víkendového večera v kasíne Royal, ktoré stojí len kúsok od Leninovho námestia, hral moskovský obchodný poradca Alexander Isajenko osamelú partiu pokru. A rovnako skromný počet hráčov bol tiež okolo ďalších šiestich stolov.

"Jazdievala sem kopa Moskovčanov. Ale teraz je kríza a väčšina z nich zmizla," povedal Isajenko. "Buď musia pracovať, alebo ich so sebou stiahla k zemi kríza."

Kvôli klesajúcim cenám ropy a západným sankciám stratil rubeľ do konca roka 2014 polovicu svojej hodnoty a tento rok Rusko vstúpilo do recesie. Bieloruská ekonomika, ktorá je na Rusku značne závislá, sa tiež scvrkáva. Ale práve kasína zasiahlo zníženie ruskej kapacity utrácať najhoršie.

Ruleta a "ruský poker"

Podľa Helen Keaneovej, generálnej manažérky podniku Shangri La, tvorí až 80 percent zákazníkov kasín Rusi. Na cestu do Bieloruska nepotrebujú víza a do Minsku sa dostanú veľmi rýchlo - z Moskvy je to len hodinu a pol lietadlom. A vyhovuje im tiež skutočnosť, že dominantným jazykom v meste je ruština. Najobľúbenejšou hrou v kasínach je po rulete, "ruský poker" - miestne variácie karibského pokru.

Kasína v Minsku zvyčajne pozývajú hráčov, ktorí si kúpia žetóny aspoň za 10 tisíc dolárov, na víkendy all-inclusive, vrátane zriadenia charterového letu z Moskvy a rezervovania luxusnej hotelovej izby. Od začiatku krízy ale jazdí do zahraničia hrať stále menej Rusov, a tí, čo to chodia, majú menej peňazí na míňanie.

"Skôr som mohol za jednu noc za hranie minúť 10-tisíc dolárov. Teraz môžem hrať len za tisíc," povedal developer Andrej Sergejev z Moskvy, ktorý býval zvyknutý jazdiť z Moskvy do Minsku za obchodom a hraním aspoň raz mesačne. Tentoraz prišiel prvýkrát za pol roka.

Koniec zlatej éry?

Hráči, ktorí majú peniaze, teraz jazdia hrať kamkoľvek inam do Európy, dodal. "Vo všetkých miestnych kasínach je pri stoloch jeden človek, maximálne dvaja ľudia. Odkiaľ môžu mať zisky? "

Podľa odborníkov bude kríza ešte nejakú dobu pravdepodobne pokračovať, a séria nedávno uzavretých podnikov môže byť predzvesťou konca zlatej éry minských kasín. Pred krízou v Minsku pôsobil viac ako tucet veľkých kasín, ale v tomto roku už päť z nich muselo zavrieť - Bakara, Millennium, Mirage, Victoria a Zolotoj Arbuz sú už minulosťou.

Napriek tomuto prepadu sa ale Isajenko aj Sergejev zhodujú v tom, že Minsk zostáva podstatne atraktívnejší než štyri vyhradené ruské hráčske zóny, kde je väčšina infraštruktúry stále vo výstavbe.

Jedno z kasín v hráčskej zóne mesta Azov, ktoré vzniklo uprostred poľnohospodárskych polí južne od Rostova na Done, funguje v obrovskom stane. Navyše sa miestna hráčska zóna má čoskoro uzavrieť v prospech Soči, čo bude pre investorov znamenať miliónové straty.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 05 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:20