StoryEditor

Nízka inflácia v eurozóne môže ohroziť celý svet, tvrdí Lagardeová

26.01.2014, 12:39
Autor:
tasr, stltasr, stl

Pokles cien v eurozóne a postupné znižovanie stimulov na podporu americkej ekonomiky môžu ohroziť zotavovanie globálnej ekonomiky. Upozornila politikov na záver Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa nej hoci pribúdajú dôkazy, že stav svetovej ekonomiky sa zlepšil, politici na celom svete by si mali dať pozor na prípadné dôsledky postupného zníženia financií, ktoré americká centrálna banka Fed pumpuje do ekonomiky.

Fed zatiaľ len minimálne obmedzil nákup vládnych dlhopisov, ale odborníci sa domnievajú, že do konca tohto roka by ho mohol úplne zastaviť, vzhľadom na to, že tempo rastu americkej ekonomiky sa zvyšuje. V uplynulých rokoch totiž Fed podporoval ekonomiku masívnymi finančnými injekciami. To malo veľký vplyv nielen na vývoj na finančných trhoch, ale časť z týchto peňazí sa dostala aj do rozvíjajúcich sa ekonomík, keďže investori hľadali možnosti, ako zabezpečiť lepšiu návratnosť svojich investícií. Postupné znižovanie objemu peňazí na nákup amerických dlhopisov tak môže vyvolať spätný odliv peňazí z rozvíjajúcich sa trhov.

"To predstavuje novú hrozbu na obzore, ktorú je naozaj potrebné sledovať," skonštatovala Lagardeová na WEF.

Lagardeová tiež vyzvala politikov v eurozóne, aby pozorne sledovali vývoj cien. Aj keď región ktorý platí eurom už prekonal recesiu, a mnohé zo zachraňovaných krajín už vykazujú aspoň mierny rast, inflácia v eurozóne prudko klesla. V decembri napríklad dosiahla 0,8 %, čo je hlboko pod cieľovou 2-% hranicou Európskej centrálnej banky (ECB).

Mnohí analytici sa obávajú, aby sa eurozóna neprepadla do deflácie. Klesajúce ceny môžu ohroziť ekonomiku, keďže spotrebitelia začnú odkladať nákupy a vyčkávať, či sa ceny neprepadnú ešte viac.

Podľa prezidenta ECB Maria Draghiho však menovej únii deflácia nehrozí, aj keď je medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v regióne nízke. Dodal, že ECB bude aj naďalej podporovať zotavovanie ekonomík eurozóny všetkými prostriedkami, ktoré má k dispozícii, ubezpečil Draghi. K tomu patria extrémne nízke úrokové sadzby. Mimoriadne akomodatívna menová politika ECB má už podľa Draghiho pozitívny vplyv aj na reálnu ekonomiku.

01 - Modified: 2005-12-20 14:03:12 - Feat.: 0 - Title: Starostovia na Gemeri bojujú o high-tech investora
01 - Modified: 2024-03-07 15:51:23 - Feat.: - Title: Peňazovody ostali utiahnuté. Lagardovú krvácajúca ekonomika nevydesila, úroky ponechala blízko rekordu 02 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Bankárom začali prekážať plné „termiňáky“. Zosekali úroky a čakajú na zlomové rozhodnutie centrálnej banky 03 - Modified: 2024-01-31 14:40:31 - Feat.: - Title: Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé 04 - Modified: 2024-01-24 12:45:27 - Feat.: - Title: Fico síce hovorí o štvordňovom pracovnom týždni, avšak vláda Slovákom pracovný deň pridala 05 - Modified: 2024-01-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Palec hore pre prezidenta Argentíny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 15:29