StoryEditor

Čínsky socializmus porazil baštu kapitalizmu

07.01.2014, 09:15
Jeden z najpoužívanejších indikátorov príjmových rozdielov Gini index ukázal, že nerovnosť príjmov v Číne je dokonca vyššia než v USA.

Najväčšie rozdiely medzi bohatými a chudobnými sú najmä v rozvíjajúcich sa krajinách, nerovnosť príjmov však neraz vidno aj vo vyspelých ekonomikách. V rebríčku najväčších príjmových nerovností dominujú krajiny zo subsaharskej Afriky a Latinskej Ameriky. Z rozvinutých ekonomík vedie Hongkong, relatívne vysoké rozdiely v príjmoch však sú aj v USA. Naopak, v krajinách EÚ sú príjmové nerovnosti malé. Platí to aj pre Slovensko. Spolu so Škandináviou či Českom patríme medzi najrovnostárskejšie krajiny na svete.

Sú príjmové nerovnosti dobré alebo zlé?

Závisí od toho, čo nerovnosti spôsobuje. Pre rozvoj ekonomiky je veľmi dôležitá sociálna mobilita. Ak ľudia vidia, že ich príjmy závisia najmä od kvality odvedenej práce, motivuje ich to k vyšším pracovným výkonom. Rastie produkcia aj investície. Ak majú všetci rovnaké príjmy, nesnaží sa nikto. Na druhej strane, príjmové nerovnosti nemusia odzrkadľovať rozdielne schopnosti zamestnancov. Ak sú nerovnosti výsledkom privilégií pre skupinu obyvateľstva, pre ľudí to môže byť, naopak, demotivujúce a pre ekonomiku škodlivé. Príliš veľké rozdiely – najmä v krajinách so slabou vymožiteľnosťou práva – tiež môžu spôsobiť, že bohatší si vedia vybaviť preferenčný prístup v štátnych inštitúciách, na súdoch či „priateľskejšiu“ reguláciu. To ekonomike, naopak, škodí. Riešením nie je väčšie prerozdeľovanie, ale skvalitnenie štátnych inštitúcií.

Odvrátená strana čínskeho rastu

Postupné otváranie čínskej ekonomiky svetu prinieslo v posledných dekádach okrem hospodárskeho rastu aj výrazné prehĺbenie sociálnych rozdielov. Príjmová nerovnosť v najväčšej socialistickej ekonomike sveta je dnes dokonca vyššia než v „bašte kapitalizmu“ – USA. Hospodárska expanzia, ktorú Čína zažila v posledných desaťročiach, sa odohrávala takmer výhradne v regiónoch na pobreží, kým vnútrozemie je relatívne chudobné. Veľké rozdiely panujú medzi mestami a poľnohospodárskym vidiekom. Priemerná mzda v regiónoch Šanghaj a Peking je takmer 2,5- násobná oproti najchudobnejším regiónom Gansu a Heilongjiang.

Čo je Gini koeficient
Meria nerovnosť príjmov v rámci krajiny (od 0 do 100). 0 znamená rovnaký príjem ľudí a 100 zas maximálnu nerovnosť – t. j. jeden človek poberá všetok príjem v ekonomike. Index sleduje iba príjmy, nie rozloženie bohatstva v krajine.

 

01 - Modified: 2005-11-23 09:20:00 - Feat.: 0 - Title: Do boja o post riaditeľa SRo ide Rezník, Machaj i Gajdošová
01 - Modified: 2024-04-05 10:25:47 - Feat.: - Title: NATO prispelo k demokracii v bývalých socialistických štátoch 02 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave? 03 - Modified: 2024-02-04 14:03:07 - Feat.: - Title: Argentínsky exot alebo budúca legenda 04 - Modified: 2024-01-31 14:40:31 - Feat.: - Title: Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnovme gulag, navrhuje ruský poslanec. Chce zlikvidovať pätinu Rusov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 12:29