StoryEditor

Nižšie dane na potraviny nemusia znížiť ceny, vyhlásil Kažimír

01.10.2015, 10:55
Autor:
TASRTASR

Nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH) sa nemusí automaticky podpísať pod zníženie cien vybraných tovarov v obchodoch. Dôležité je výrazné zníženie sadzby DPH a následný tlak verejnosti. Na úvod desiateho dňa 45. schôdze Národnej rady (NR) SR to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Ak hovorím o cene, nie je vôbec samozrejmé, že dosiahneme zníženie cien," podotkol.

Poslanci v parlamente diskutujú o novele zákona o DPH, ktorou sa má zaviesť 10-percentná sadzba na vybrané potraviny, akými sú rôzne druhy mäsa, mlieko, chlieb či maslo. Kažimír upozornil, že v prípade zvyšovania DPH sa to automaticky prenáša do cien, ale v prípade znižovania je to komplikovanejšie.

"Platí totiž pravidlo, že navyšovanie daňových sadzieb sa automaticky prenáša do cien. Ak ste obchodník a štát vám oznámi, že zvyšuje daň, ktorú si berie, no tak nerobíte takéto zvyšovanie dane z veľkej miery na úkor svojej marže, nehádate sa s dodávateľom, aby ste to preniesli. Prenesiete to do ceny a zákazníkovi poviete, že to štát. Pohyb naspäť je veľmi komplikovaný, neobvyklý," vysvetlil Kažimír.

V prípade znižovania DPH musí ísť o väčší percentuálny rozdiel. "Nestačí nám jedno percento, aby sme dosiahli nejaký efekt, preto musí ísť o väčší počet percentuálnych bodov a aj tak to nebude samozrejmé," upozornil minister. Podľa neho je preto potrebné pracovať na spoločných mechanizmoch. "Len spolu s celou verejnosťou sa nám podarí tlačiť na obchodné reťazce, obchodníkov, aby rešpektovali to, že znížená sadzba DPH sa má preniesť do cien," dodal Kažimír.

Tiež poznamenal, že DPH je regresívna daň. "Pohyb so sadzbou viac ovplyvňuje nižšie príjmové skupiny ako vyššie. To znamená, akýkoľvek pohyb smerom nahor so sadzbou má negatívnejší vplyv na obvyklosť správania rodín, ktoré majú limitované zdroje, na tieto rodiny to pôsobí negatívnejšie," poznamenal minister financií.

Nižšia DPH na vybrané potraviny by sa mala rovnako podpísať pod pokles výdavkov najmä nižšie príjmových rodín. "Vzhľadom na dáta, ktoré máme, vám môžem deklarovať to, že takýto návrh zníži podiel na výdavkoch rodín o pol percenta medziročne, a to v tých rodinách, ktoré sú v oblasti nižších príjmových skupín," zdôraznil Kažimír.

Je presvedčený, že vláde sa podarilo zostaviť dobrý zoznam potravín. "Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie," dodal minister. Dopad tohto kroku na rozpočet v budúcom roku sa odhaduje na 77 miliónov eur.

01 - Modified: 2007-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Agentúra nechce peniaze
01 - Modified: 2022-04-08 12:47:00 - Feat.: - Title: Slovensko zlepšilo výber DPH. Matovič informoval, že daňová medzera výrazne klesla 02 - Modified: 2021-10-24 11:37:47 - Feat.: - Title: Boris Kollár by podporil reformu nemocníc, ak ju schvália regióny. Je tiež za dočasné zrušenie DHP na energie 03 - Modified: 2021-10-12 16:04:10 - Feat.: - Title: Exminister financií Peter Kažimír má na krku obvinenie z podplácania 04 - Modified: 2021-07-18 07:48:56 - Feat.: - Title: Andrej Danko je presvedčený, že sa v ďalších voľbách dostane do parlamentu. Jeho preferencie však tvrdia niečo iné 05 - Modified: 2019-03-06 13:12:21 - Feat.: - Title: Situácia je napätá. Ale našou povinnosťou je každý takýto návrh prerátať," reaguje Kažimír na Dankov nápad
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:20