StoryEditor

Singapur doplatí na chudobných susedov

10.09.2013, 10:40
Autor:
adpadp
Padajúce meny susediacich krajín môžu mať na bohatú krajinu fatálne dôsledky.

Singapur patrí medzi krajiny s bohatým cestovným ruchom. Kríza ho síce priamo nezasiahla, ale v blízkej dobe pravdepodobne doplatí na problémy svojich susedov. Susediace štáty totiž zápasia s padajúcimi národnými menami, čo sa prejaví práve v cestovnom ruchu. Práve obyvatelia sudedných krajín totiž tvoria podstatnú časť zahraničných turistov, uviedol portál CNBC.

Indonézska a indická rupia a malajský ringit oproti singapurskému doláru počas posledných dvoch mesiacov výrazne oslabili, čo sa prejavilo zvýšením nákladov na cestovanie v oblastiach ako ubytovanie, strava a zábava. Ak by meny susedných krajín naďalej padali, znamenalo by to pre turistický ruch Singapuru významné ohrozenie.

Ceny služieb v Singapure nie sú nízke, avšak po oslabení domácich mien mnohých turistov sa stávajú nedostupnými. Dopad na hospodárstvo Singapuru teda môže byť značný. Turisti sa už teraz sťažujú na vysoké ceny, v prípade ďalšieho poklesu by pravdepodobne neboli schopní do krajiny vôbec pricestovať, uviedol ďalej portál.

V cestovnom ruchu je v Singapure zamestnaných až 160 000 ľudí a ročne krajinu navštívi niekoľko miliónov turistov iba z Ázie. Singapur je však so svojimi susedmi okrem turizmu prepojený aj prostredníctvom realitného trhu a exportných sektorov. Prosperita každého sektora je úzko naviazaná na hospodárstva všetkých krajín v regióne, ak s problémami bojuje jedna, negatíva sa odrazia aj na ostatných.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:02