StoryEditor

Amazon má plán B. Ak nevyjde Brno, na rade je Bratislava

28.01.2014, 10:03
O tom, kde bude stáť obrovský sklad s tisíckami pracovných miest sa rozhodne už v marci.

Americký Amazon stiahne svoj ​​plán investovať v Brne, ak mestská rada nepotvrdí podmienky pre vstup a zastupitelia je neodhlasujú na mimoriadnom zasadnutí, hrozí developer CTP. Podľa neho má americký investor v zálohe Bratislavu.

Máme plán B
Sklad internetového obchodu Amazon v Brne nemusí stáť. Tvrdí to riaditeľ developerskej spoločnosti CTP, ktorá má pre amerického investora halu postaviť. Dôvodom je to, že si niektorí zastupitelia Brna kladú ďalšie podmienky, ktoré už CTP odmieta akceptovať. Je tak ohrozená niekoľkomiliardová investícia a tisíce nových pracovných miest. „ƒJe tu veľmi vysoké riziko, že Amazon do Brna nepríde, a potom to bude pre všetkých veľké sklamanie,“ povedal v rozhovore pre české Hospodárske noviny šéf CTP Remon Vos. Zastupitelia Brna sa totiž chcú zaoberať projektom Amazonu až na svojom ďalšom zasadnutí v marci. A to už je podľa CTP neskoro.

Amazon už v septembri 2013 vyhlásil, že chce sklady v Brne a blízko Prahy sprevádzkovať ešte tento rok na jeseň, aby stihol vianočnú sezónu, ktorá je z hľadiska tržieb pre internetového obchodníka úplne zásadná. A pretože výstavba skladu trvá okolo šiestich mesiacov, stavebné práce je nutné začať najneskôr v marci.

Bratislava je v hre

Vos teda žiada primátora Brna Romana Onderku, aby zvolal mimoriadne zastupiteľstvo na 14. februára. CTP chce mať do konca januára záruku, že mesto firme pozemok predá za dohodnutých podmienok. „V prípade, že mimoriadne zastupiteľstvo nebude naplánované, a v prípade, že mestská rada nepotvrdí podmienky, Amazon od svojho zámeru investovať v Brne odstúpi,“ uviedol Vos s tým, že má investor záložný variant pre svoj ​​sklad v Bratislave. Firma CTP sa s mestom dohodla na odkúpení pozemku za 214 miliónov korún. Navyše mestu ponúka ďalších 56 miliónov korún na vylepšenie infraštruktúry v súvislosti so zvýšeným dopravným zaťažením po tom, čo bude sklad o veľkosti 95 tisíc metrov štvorcových v brnenskej priemyselnej zóne Černovická terasa sprevádzkovaný. To ale niektorým zástupcom nestačí.

Od CTP totiž chcú ďalšie peniaze pre prípad, že by Riaditeľstvo ciest a diaľnic (ŘSD) nestihlo do septembra 2017 postaviť zjazd z diaľnice D1. ŘSD síce tento termín mestu prisľúbilo, ale žiadne sankcie mu v prípade zdržania nehrozia. Časť poslancov preto prišla minulý týždeň s nápadom, že by prípadné penále mala platiť CTP. A žiadajú až 3,5 milióna korún mesačne.

Mesto nás vydiera

Vos to považuje za vydieranie. A nečuduje sa tomu ani námestník primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). „Predstavovali sme si modré z neba, ale keď nám CTP modré z neba nedá, dáme do zmluvy sivomodré neba. A predložíme to zastupiteľstvu,“ povedal Pospíšil a naznačil, že podľa neho Amazon akceptuje fakt, že tento rok Vianoce v Brne nestihne, ale napriek tomu zvolí Brno. Príchod amerického investora sprevádzajú komplikácie aj v Dobrovízi blízko Prahy, kde Amazon plánuje tento rok na jeseň sprevádzkovať porovnateľne veľký sklad. Obyvatelia tejto obce sa v decembri v referende vyjadrili proti výstavbe distribučného centra.

Na utorok obec zvolala verejné zasadnutie. „Chceme ľuďom predstaviť memorandum o spolupráci,“ povedal starosta Dobrovízi Martin Šafr. Memorandum upravuje podmienky, za ktorých bude obec akceptovať vybudovanie skladu Amazonu. Podľa Šafru  sa tým otvára cesta k vyriešeniu problému.

Každý zo skladov Amazonu má zamestnať okolo 2000 ľudí a vzniknúť v nich má ďalších až 4000 sezónnych miest. V brnenskej Černovickej terase pôsobia medzinárodné spoločnosti, ktoré zamestnávajú kvalifikovaných pracovníkov. Naopak Amazon bude cieliť na robotníkov, prípadne brigádnikov z radov študentov. Investíciu Amazonu víta aj CzechInvest. Pokiaľ zo stavby skladu Amazonu v Brne zíde, CTP na pozemkoch plánuje postaviť niekoľko menších hál pre iných investorov, dodal Vos.

iHNed.cz

01 - Modified: 2005-12-23 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič: Vojenčina prinášala mladým mužom kondíciu
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 03 - Modified: 2024-03-12 15:30:09 - Feat.: - Title: Česko je míľovými krokmi pred nami. Brno má prvú gynekológiu pre transrodové osoby, žiadostí o zmenu pohlavia je čoraz viac 04 - Modified: 2024-02-09 11:30:00 - Feat.: - Title: Na gymnáziu v Brne vyčíňa záchodový fantóm. Rozmazáva po toaletách výkaly, výtvory prezentuje ako umenie 05 - Modified: 2024-01-30 14:58:52 - Feat.: - Title: Na deň otvorených dverí univerzity v Brne prišiel muž s nabitou zbraňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:38