StoryEditor

Banky čaká prísna kontrola. Choré zachráni, alebo ich nechá padnúť

21.10.2013, 13:10
Autor:
adpadptasrtasr
Na ceste k bankovej únii čakajú banky tretie a najprísnejšie záťažové testy. Problémové môže ECB zachrániť, alebo sa prizerať ich likvidácii.

Budúci rok čaká európske banky veľká kontrola a Európa sa obáva, akého kostlivca v skrini môžu banky skrývať. Mario Draghi, prezident Európskej centrálnej banky, oznámi v stredu kritériá programu na kontrolu kvality bankových aktív (Asset Quality Review). Bude to po prvýkrát, kedy bude ECB konkretizovať, ako prísne bude kontrola prebiehať.

Podľa európskych aj svetových odborníkov sú tieto testy pre Európu nesmierne dôležité, ale veľmi nebezpečné. Môžu totiž prispieť k pádu viacerých bánk, ktoré v nich neobstoja. Tretí záťažový test však bude jeden z najdôležitejších krokov, ktoré musí Európa spraviť na ceste k efektívnej bankovej únii, ktorá výrazne prispeje stabilizácii a následnému rastu Európy, uviedol portál CNBC.

V poradí tretie záťažové testy európskych bánk však prebehnú inak, ako predchádzajúce dva. Na bankový sektor v Európe si "posvietia" až tri páry očí.  "Spôsob, akým sa na budúci rok uskutočnia testy, sa bude výrazne líšiť od predchádzajúcich dvoch záťažových testov," uviedol v rozhovore pre agentúru Bloomberg člen predstavenstva ECB Benoît Coeuré.

"Každé číslo, ktoré daná banka poskytne, skontroluje najskôr národný úrad pre dohľad nad bankami, druhá kontrola sa uskutoční na európskej úrovni a do tretice si údaje z bánk preveria nezávislí audítori," spresnil. ECB prevezme dohľad nad bankami v eurozóne v rámci novej bankovej únie, ktorá má zabrániť, aby sa v budúcnosti zopakovala dlhová kríza.

Ale ešte predtým, ako centrálna banka prevezme zodpovednosť za finančné ústavy v menovej únii, uskutoční trojstupňovú kontrolu ich "zdravotného stavu", ktorá vyvrcholí testom ich prežitia pri najhoršom možnom scenári. Podľa člena predstavenstva ECB Yvesa Merscha zhruba 130 najväčších bánk v eurozóne, na ktoré má v budúcnosti dohliadať ECB, bude potrebovať zvýšiť kapitálové rezervy.

Posledným záťažovým testom neprešlo osem bánk, chýbal im kapitál v hodnote dva a pol miliardy. Medzinárodný menový fond tiež minulý týždeň varoval, že bankám v Španielsku, Taliansku a Portugalsku hrozia v nasledujúcich dvoch rokoch možné straty zo zlých úverov vo výške približne 250 miliárd eur.

01 - Modified: 2005-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové autá stoja najmenej v Dánsku
01 - Modified: 2023-03-17 18:57:33 - Feat.: - Title: Európske akciové trhy majú za sebou najhorší týždeň v tomto roku 02 - Modified: 2023-03-17 09:12:03 - Feat.: - Title: Európske akcie po začatí obchodovania ďalej spevňujú, obavy o banky poľavili 03 - Modified: 2023-03-16 15:46:18 - Feat.: - Title: Európske bankové systémy zostávajú podľa ratingovej agentúry Moody‘s v zásade v dobrom stave 04 - Modified: 2022-02-28 12:27:16 - Feat.: - Title: Akcie európskych bánk s prepojením na Rusko utrpeli dnes najväčšie straty 05 - Modified: 2022-02-01 17:56:32 - Feat.: - Title: Sadzby na hypotékach padli na nové dno. Kedy sa vám oplatí zmeniť tú vašu a čo tým získate?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:50