StoryEditor

Malé spoločnosti vládnu trhom. Nie však na dlho

18.11.2013, 23:00
Veľkosť nie je všetko a donedávna dokonca platilo, že jej nedostatok viedol k vysokým ziskom.

Akcie menších spoločností si totiž tento rok viedli oveľa lepšie ako akcie spoločností veľkých. Podobné to ale je s vývojom cien týchto titulov už od marca roku 2009. Teraz sa tak môžeme pýtať, či táto rally môže pokračovať aj naďalej. Ten, kto by dnes chcel popierať, že na ďalšie nákupy akcií malých spoločností už je neskoro, bude mať v každom prípade ťažkú ​​prácu. Samotný pohľad na to, ako si donedávna tieto akcie viedli, naznačuje, že ďalší vývoj podobným smerom je neudržateľný.

V dlhšom období si akcie malých spoločností vedú zvyčajne lepšie. Vedecké štúdie to jasne dokazujú. Len výnimočne je ale ich výkon o toľko lepší, ako tomu je teraz. Podľa indexu Russell 2000, ktorý akcie malých spoločností sleduje, ležia akciové zisky v tejto skupine akcií v porovnaní s 50 najväčšími spoločnosťami od roku 2000 o 163% vyššie. Tento rok si Russell 2000 pripísal celkovú návratnosť vo výške 31,1%, akcie veľkých spoločností generovali zisky vo výške 22,9%. Podľa Goldman Sachs sa taká návratnosť indexu Russell 2000 nachádza viac než jednu smerodajnú odchýlku nad dlhodobým trendom.

Podobný obrázok ako v USA nájdeme v západnej Európe, kde tohtoročná návratnosť v dolárovom vyjadrení dosahuje 28,5% u akcií malých spoločností a u veľkých spoločností 17,8%. Podľa Goldman Sachs sa navyše na rally pri malých spoločnostiach významnou mierou podieľali drobní investori, ktorých pohyb zvyčajne slúži ako kontrariánský ukazovateľ. Väčšinou totiž kupujú na vrchole a predávajú na dne. Tento rok dosiahol tok peňazí do fondov zameraných na akcie malých spoločností 22 miliárd dolárov, čo predstavuje celých 5% aktív spravovaných týmito fondmi. Inštitucionálni investori potom majú otvorené najviac dlhých pozícií na Russell 2000 od roku 2006. A pohľad na fundamentálne valuácie menších firiem podľa Morgan Stanley ukazuje, že sa obchodujú za osemnásťnásobok očakávaných ziskov, zatiaľ čo u veľkých spoločností tento násobok dosahuje hodnotu 14,1.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

 

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk
Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

Ceny akcií menších spoločností sa síce môže zo zotrvačnosti ešte nejakú dobu pohybovať smerom nahor, ale vyššie uvedené naznačuje, že príležitosť k vstupu do ich dlhšie trvajúcej rally už neexistuje. Napriek tomu Goldman Sachs aj Morgan Stanley nedávno vo svojich správach klientom tvrdili, že akcie menších spoločností si naďalej povedú lepšie než zvyšok trhu. Cynici to môžu vnímať ako kontrariánský signál, ale argumentom bánk by sme sa mali venovať detailnejšie. Morgan Stanley totiž tvrdí, že tieto akcie si povedú aj naďalej lepšie, pretože ich ziskovosť sa stále nachádza pod dlhodobým priemerom. Pri veľkých spoločnostiach sú naopak marže na historických maximách a špekuluje sa aj o tom, že čoskoro nastane obrat v ich ziskovosti. Pri menších spoločnostiach však stále žije sen o tom, že zisky naďalej porastú.

Popri lepšej ziskovosti je možný vyšší rast tržieb. A potom je tu dlh menších firiem, ktorý je zvyčajne vyšší ako u tých väčších. Z toho menšie firmy v prostredí nízkych sadzieb ťažia. Ak by však sadzby vzrástli, mali by trpieť. Goldman však poukazuje na to, že akcie menších spoločností si viedli dobre aj počas intenzívnych úvah o tom, kedy Fed začne znižovať tempo nákupu vládnych dlhopisov. Vtedy výnosy desaťročných vládnych dlhopisov vzrástli z 1,7% na 3%. Malým spoločnostiam by potom mohli pomôcť fúzie a akvizície. Veľké firmy majú stále hromadu hotovosti a nákup malých firiem je zo svojej podstaty jednoduchší, než je tomu pri veľkých hráčoch. Keby sa na trh vrátila chuť k obchodom tohto typu, mali by z toho ťažiť práve malé spoločnosti.

Existujú teda argumenty pre to, že akcie malých firiem si aj naďalej povedú dobre. Je však pravdepodobné, že veľkú časť ich rally už máme za sebou. Namiesto nákupu Russell 2000 ETF je tak nutné hľadať konkrétne príležitosti v tomto segmente trhu. Tie sú dané najmä pravdepodobnosťou akvizície a možnosťou zvyšovať marže.

(Zdroj: FT)

Patria Online

 

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-09-18 20:31:23 - Feat.: 0 - Title: Farmaceuti dobýjajú západné trhy
01 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 02 - Modified: 2024-05-03 09:59:25 - Feat.: - Title: Veľký vaječný biznis finančníkov zo Sandberg Capital má pokračovanie. V hre sú milióny eur 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako rastúce úrokové sadzby menia vzťah medzi akciami a dlhopismi 04 - Modified: 2024-04-29 09:29:53 - Feat.: - Title: Firemné výsledky zatienili inflačné riziká 05 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:31