StoryEditor

Vizionár z Tesly nemá konkurenciu. Chytá sa iba Soros

22.12.2013, 23:00
Komu sa tento rok na trhoch najviac darilo a kto ma naopak za sebou neúspešnú sezónu. Pozrite si víťazov a porazených tohoto roka.

Investičné vzostupy

 

Vizionár Elon Musk a jeho Tesla Motors

Medzi najväčších skokanov roka patrí spoločnosť Tesla Motors. CEO Elon Musk patrí medzi najlepších vizionárov na svete a rozvíja svoje aktivity v rôznych firmách. Tesla Motors produkuje automobily, ktoré ako palivo používajú elektrinu a nie sú škodlivé pre životné prostredie. Tesla zažila rast tržieb po celých spojených štátoch a spoločnosti sa veľmi darí. Akcie firmy vzrástli o 325 percent od roku 2013 a trend je stále rastový. Práve elektromobily by mohli jedného dňa úplne nahradiť klasické automobily a tak je výhľad na tento segment aj naďalej pozitívny. Trh je dobre naladený aj vďaka výrazným inováciám, ktoré môže do spoločnosti priniesť Elon Musk.

Netflix v súboji o káblovku

Americká spoločnosť Netflix poskytujúca platenú internetovú televíziu patrí ku super „zeleným frimám“. Akcie indikujúce rast od začiatku roka o viac ako 300 percent sú stále v rastovom trende a obchodujú sa tesne pod 380 USD, pričom rok začínali na cene v okolí 80 USD. Graf exponenciálne rastie a akcie sa dostali už aj cez maximá z roku 2011, keď sa Netflix obchodoval za 300 USD a v priebehu niekoľkých mesiacov spadol na 60 USD. Investori sú však teraz ešte viac nadšení, pretože Netflix sa pustil do spolupráce s káblovými a satelitnými poskytovateľmi služieb, ako je napr. Comcast. Netflix sa pritom považoval za firmu, ktorá mala káblové spoločnosti odstrániť z trhu a teraz sa s nimi spojil. Otvoril si tak nový trh, čo sa môže pozitívne odraziť na výsledkoch firmy. Čísla za Q3 2012 vyšli pozitívne a Netflix  tak pokračuje v pochode smerom na sever. Firma má momentálne viac ako 40 miliónov zákazníkov a aj tu si stále drží rastový trend. V roku 2014 sa jej možno podarí dosiahnuť magické číslo 50 miliónov užívateľov.

Spoločnosť Herbalife a s ňou Bill Ackman, Carl Icahn a George Soros

Veľmi zaujímavý príbeh ponúka spoločnosť Herbalife, ktorá má v roku 2013 investičné vzostupy, ale aj pády. Predajca kozmetických prípravkov vzrástol od začiatku roka o viac ako 142 percent, v januári sa spoločnosť obchodovala za cca 35 USD/akcia, pričom pred Vianocami to už bolo viac ako 80 USD/akcia. Za rastom akcií stoja jednak lepšie výsledky firmy v roku 2013, audit od PwC, ktorý potvrdil, že Herbalife má svoje účtovné knihy v poriadku, ale hlavne aj súboj investičných gigantov Ackmana proti Icahnovi so Sorosom. Bill Akcman, zakladateľ hedge fondu Pershing Square Capital Management, sa ešte v novembri 2012 vyjadril na adresu Herbalifu, že sa jedná o veľkú pyramídu a množstvo výrobkov sa nepredáva, len posúva v rámci pyramídy. Ackman zároveň otvoril na akcie HLF short pozíciu, niekde v okolí 42 USD v decembri 2012. Akcie po týchto správach poklesli až pod 30 USD. Na druhú stranu lode sa však postavil veľký investor Carl Icahn, ktorý tvrdil, že HLF je zdravá firma a nič nekalé sa vnútri nedeje. Cena akcií sa vzchopila a z 30 USD začala postupne rásť, pričom býčí trend si udržala po celý rok. Následne aj veľký investičný mág George Soros nakúpil akcie Herbalife a tie reagovali ďalším rastom. V novembri už bola cena nad 70 USD a Bill Ackman bol nútený zatvárať svoje krátke pozície, teda dať na shorty cover. Jeho strata sa vyšplhala až na 500 mln. USD a naťahovanie ohľadom situácie stále pokračuje, no Icahn a Soros sa určite usmievajú, pretože ich pozície vykazujú slušné zisky. Herbalife tak vzrástol o 140 percent, patrí k víťazom roka, spolu s Icahnom a Sorosom, pričom Ackmana považujem za investičný pád roka. Ackmanovi sa nedarilo ani s firmou JCPenney, kde vykázal taktiež obrovskú stratu po tom, ako sa cena akcie dostala na nové historické minimá.

 

Investičné pády

Pokles zlata ťahá nadol aj ťažiarov

Newmont Mining Corp ťažiaca zlato je v roku 2013 dole o takmer 50 percent a vyzerá to tak, že zatvorí aj na minimách roka. Výrazný pokles zlata, ktoré sa v decembri dostalo znova pod 1200 USD, ťahá nadol aj akcie ťažobných spoločností. Klesajúce marže na ťaženie zlata majú za následok pokles ziskov, až stratovosť a to rozhodne nerobí dobre akciám týchto firiem. Newmont bol počas celého roka v medveďom trende a nenaznačuje žiadne známky konsolidácie, alebo konca poklesu. Cena zlata pod 1200 USD je lákavá pre fyzický dopyt, no ani to nestačí, aby začalo zlato rásť. A pokiaľ budú drahé kovy ďalej klesať, budú pokračovať v poklese aj akcie ťažobných firiem.

Visa predbehla IBM

Medzi zle performujúce akcie patrí aj bývalá zlatá medaila v indexe Dow Jones, spoločnosť IBM. Index Dow Jones je cenovo vážený a IBM malo najväčšiu váhu v indexe. Obchodovanie na akciách IBM teda najviac ťahalo Dow Jones nahor alebo nadol. V roku 2013 však do indexu vstúpila Visa a tá sa dostala na prvé miesto, pretože je najdrahšia. IBM stojí aktuálne 180 USD, pričom Visa je o cca 30 USD drahšia a sedí nad 200 USD. IBM taktiež znížila výhľad na ďalší rok, pretože počítačové predaje začínajú klesať po celom svete a nahradzujú ich tablety a smartfóny. Výsledky minulého kvartálu sklamali investorov a  akcie sa vybrali smerom nadol. IBM je tak najslabšou akciou v indexe Dow Jones, pričom strata od začiatku roka sa pohybuje iba na úrovni štyroch percent. Väčšina firiem je ale v dvojciferných ziskoch a tak aj takáto malá strata stačí na posledné miesto. Frustrácia zo striebornej medaily a slabé predaje PC však môžu pôsobiť negatívne aj v roku 2014 a IBM tak pravdepodobne bude brzdiť Dow Jones v postupe nahor. 

01 - Modified: 2005-11-06 20:15:48 - Feat.: 0 - Title: Recept na obštrukcie: Svedkovia pod kontrolou
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 05 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:46