StoryEditor

Erdoganov syn: Ropu od Islamského štátu nekupujem, stopy vedú k Asadovi

08.12.2015, 14:46
Autor:
ČTKČTK
Syn tureckého prezidenta Erdogana poprel tvrdenie Ruska, že je zapojený do obchodovania s ropou ťaženou na území ovládanom Islamského štátu.

Rusko tvrdí, že môže poskytnúť dôkazy o tom, že s ropou obchodujú Erdoganovi rodinní príslušníci, najčastejšie sa hovorí o synovi Bilal. V rozhovore v talianských novinách Corriere della Sera ale Bilal Erdogan tieto obvinenia vyvracal.

Ropa vás dostane k Asadovi

"Máme úrady v Istanbule. Neobchodujeme v Stredomorí, v Sýrii ani Iraku. Islamský štát je nepriateľ našej krajiny. Stavia moju vieru do zlého svetla. Nepredstavujú islam a ja ich nepokladám za moslimov," povedal denníku Bilal Erdogan, ktorý podniká v lodnej doprave a pod jeho kontrolu spadá prostredníctvom partnerstva v iných firmách niekoľko ropných tankerov.

Bilal ale poprel, že sa podieľa na konkrétnych aktivitách lodných prepravcov. Jeho spoločnosť vraj má kontrakt na stavbu riečnych tankerov pre ruského klienta, avšak prevádzku lodí nezabezpečuje. Bilal tiež poprel, že ropu z územia IS možno prepravuje jeho brat Burak. "Má nákladnú loď, ale tá nemôže byť použitá na prepravu ropy," povedal.

Z predaja ropy z územia spadajúceho pod IS vraj má zisk sýrsky prezident Bašár Asad. "Keď budete sledovať ropu Islamského štátu, dostanete sa k Asadovi," povedal Bilal Erdogan.

Vzťahy Damasku a Ankary sú napäté

Damask obvinil tureckú vládu, ktorá presadzuje zvrhnutie Asada, že umožňuje radikálom pašovať ropu a vyvážať ju zo Sýrie. Toto obvinenie potom ešte zvýraznilo Rusko.

Jeho vzťahy k Ankare sa zhoršili, keď v novembri turecká armáda zostrelila ruské vojenské lietadlo nad sýrsko-tureckou hranicou. "To, čo sa stalo s tým lietadlom, je nepríjemné, ale musíme sa sústrediť na skutočné problémy: na IS a na budúcnosť Sýrie," povedal Bilal Erdogan.

Rusko prišlo s družicovými snímky kolón nákladných áut smerujúcich z oblastí IS do Turecka. Tamojšie médiá tvrdia, že do obchodovania s ropu je zapojený Bilal a že Turecko zostrelilo ruské lietadlo, aby ochránilo Erdoganov rodinný podnik s pašovaním.

Bilal je od tohto roku v Taliansku aj s rodinou a v Bologni dokončuje doktorandské štúdium. Kritici tvrdia, že odišiel práve preto, aby sa vyhol predchádzajúcim škandálom súvisiacim s inými podvodmi.

01 - Modified: 2007-12-02 15:20:11 - Feat.: 0 - Title: Google ponúkne najmenej 4,6 miliardy USD za frekvencie pre mobilnú sieť
01 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 02 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 03 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:52